Česko je proti vojenským zásahům, řekl prezident Klaus v OSN

OSN by nemělo při mírových jednáních nikomu vnucovat řešení konfliktu z vnějšku. Prezident Václav Klaus to řekl ve svém projevu před Valným shromážděním Spojených národů. Zdůraznil, že Česká republika je pevně proti vojenským zásahům a že motorem řešení konfliktů mají být vždy hlavně domácí představitelé.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český prezident Václav Klaus mluví na půdě OSN.

Český prezident Václav Klaus mluví na půdě OSN. | Zdroj: Reuters

Ve Spojených státech, kde OSN právě zasedá, natočil rozhovor s prezidentem České republiky Václavem Klausem zpravodaj Českého rozhlasu v USA Vít Pohanka.

Diplomatické mise OSN nepovažujete za příliš úspěšné. Proč?

Já nevěřím slavným, z celebrit sestaveným mezinárodním týmům vyjednávačů, kteří většinou nemají sebemenší tušení o regionu, kde se ten konflikt odehrává, a vnucujou tam aprioristická řešení, která vycházejí z úplně jiných ideových, myšlenkových, koncepčních i kulturně-civilizačních základů, a potom to nepřinese žádná dobrá řešení. Myslím, že svědky jsme toho dlouhou dobu. No tak buďme upřímní sami k sobě. Považujeme řešení, které vzniklo v Iráku, považujeme řešení dlouhodobé na Kypru, považujeme řešení – řekněme – v Kosovu v současné době jako vítězství OSN? Je to úspěch toho? Nebo jak bychom to měli hodnotit? Asi v tomto duchu je můj projev.

Přehrát

00:00 / 00:00

S prezidentem České republiky Václavem Klausem natáčel zpravodaj Českého rozhlasu ve Spojených státech Vít Pohanka

Když jste se zmínil o vyjednavačích, měl jste na mysli konkrétně Sýrii?

Já vždycky mluvím o problému a ne o jednotlivých lidech. Ale myslím, že i co víme o Sýrii, tak je evidentně jasné, že je to poněkud komplikovanější, než jak je zjednodušené mediální informování o situaci v Sýrii. Já prostě si nedovedu představit, že by bojovali osamocení, izolovaní občané Sýrie s vládní armádou. S čím by bojovali? To přeci není možné. Jestli bojují s armádou, tak musí mít těžké zbraně. Jestli mají těžké zbraně, tak to není izolovaná, nahodilá skupinka protestujících. Takže já bych i v této věci o té Sýrii mluvil trošku vážněji. A myslím, že rozumnou politiku zastává naše velvyslankyně v Sýrii, která občas už naší veřejnosti o tom řekla několik férových soudů.

Prezidentův projev v OSN prý jde proti politickému kurzu země

Číst článek

Ministr Schwarzenberg ve Washingtonu před několika dny zmínil možnost – řekněme - českého angažmá protichemických jednotek v Sýrii. Myslíte si, že je správné, aby se Česká republika angažovala, co se týče Sýrie?

Rozhodne-li se Rada bezpečnosti – a Česká republika je součástí toho a možná, že ti naši chemici leccos umí - tak v tomto smyslu já nemám zásadní problém s tím. Já ovšem za podmínku považuji, že by to OSN k tomu přistoupilo jako apriorně nezaujatě ke konfliktu, kde není pravda, že jsou hodní a zlí, které už předem nadiktujeme tady odsuď, a že by se snažilo OSN skutečně ten problém, který dnes je v Sýrii, vyřešit. A ne nastolit jedno řešení, které se líbí tomu či onomu z mezinárodní komunity.

Vít Pohanka, Marína Dvořáková, Tea Turková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme