Debata o vyzbrojení Ukrajiny ve Washingtonu sílí, rozhodnutí zatím nepadlo

Západ zesiluje tlak na nalezení mírového řešení krize na Ukrajině. Zatímco v Moskvě se snaží dojednat ukončení bojů na východě německá kancléřka Angela Merkelová s francouzským prezidentem Francoisem Hollandem, ve Washingtonu mezitím sílí debata o možnosti poslat ukrajinské armádě pomoc ve formě zbraní.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bílý dům ve Washingtonu pod sněhem

Bílý dům ve Washingtonu pod sněhem | Foto: Vít Pohanka | Zdroj: Český rozhlas

Američtí představitelé v souladu s evropskými kolegy stupňují tlak na Rusko. Viceprezident Joe Biden v Bruselu jasně a nekompromisně obvinil Moskvu, že vyhrocuje konflikt na východě Ukrajiny a že ignoruje všechny dříve uzavřené dohody.

Podobná slova přišla před tím i od ministra zahraničí Johna Kerryho, který je také v Evropě. Kerry varoval, že Bílý dům zvažuje všechny možnosti, včetně varianty poskytnou ukrajinské armádě zbraně určené, jak řekl, k obraně.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dosavadní debaty o vyzbrojení Ukrajiny shrnuje washingtonská zpravodajka Lenka Kabrhelová

O dalším postupu už ve středu jednali ve Washingtonu nejvyšší bezpečnostní poradci prezidenta Baracka Obamy, žádné rozhodnuté ale zatím nepadlo.

O případném vyzbrojení Ukrajiny se debatuje i na půdě Kongresu. Zákonodárci prezidenta vyzývají k okamžité akci, naposledy republikánský senátor John McCain. Spojené státy podle něj musejí poskytnout Ukrajincům zbraně, které budou moci použít ke své obraně.

Kroky Ruska označil McCain za invazi do sousední země a největší hrozbu evropské bezpečnosti. Zároveň varoval, že pokud se neodhodlá k vyslání zbraní prezident Obama, bude Kongres jednat samostatně a protlačí vlastní legislativu.

Tato výzva přitom přišla z obou politických stran. Na včerejší tiskové konferenci byli přítomni nejen republikánský senátor McCain, ale i jeho demokratičtí kolegové. Senát a Sněmovna reprezentantů už v prosinci jednohlasně schválily zákon, který umožňuje poslat zbraně na Ukrajinu. Prezident dokonce opatření podepsal, nicméně odložil jeho platnost.

Bílý dům se obává dalšího vyhrocení konfliktu

Důvodem dosavadní zdrženlivosti Baracka Obamy jsou především obavy z důsledků, které by takový krok mohl mít. Panuje reálná možnost, že by dodání zbraní na Ukrajinu mohlo konflikt dál vyhrotit, čímž ostatně hrozí i Rusko.

USA se navíc nechtějí nechat vtáhnout hlouběji do dalšího konfliktu, i proto se zatím vojenská pomoc omezila na takzvanou neletální asistenci, například v podobě neprůstřelných vest nebo brýlí pro noční vidění. Teď je ve hře varianta poskytnou Kyjevu základní letální zbraně, jako jsou protitankové střely, radary, sledovací bezpilotní letadla nebo obrněná vozidla.

Spojené státy stále považují za prioritu diplomatické řešení, ale je zjevné, že s plynoucím časem se možnosti zužují. Další postup bude do značné míry záviset na tom, jak dopadnou nová jednání v Moskvě.

Lenka Kabrhelová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme