Facebook zaplavilo video s ‚muslimským násilníkem‘. Skutečnost? Útočil opilý Rus

UVNITŘ VIDEO. Záznam agresivního muslima, který napadl lékařku v nemocnici ve Španělsku, na Facebooku oslovil přes tři miliony Španělů, stejně jako doprovodný komentář „muslim děkuje za své přijetí v Evropě“. Má to ovšem jeden háček: na videu není ani muslim, ani Španělsko. Ve skutečnosti vzniklo v Novgorodu a zachycuje agresivní chování opilého Rusa.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Původní příspěvek, který se od páteční noci šířil mezi španělskými uživateli Facebooku, označený jako hoax.

Původní příspěvek, který se od páteční noci šířil mezi španělskými uživateli Facebooku, označený jako hoax. | Foto: Repro Google

Na učebnicový příklad dezinformace upozornil El País. Záznam, který uživatel Juan Manuel González Sosa 25. března nahrál na svou facebookovou stránku, ukazuje tmavě oděného muže při hádce se ženou v bílém plášti. Muž se na ženu vrhá a začíná jí prudce cloumat, pak ji udeří po hlavě. V tu chvíli zpoza rohu vybíhá jiná žena, která se ho snaží odtrhnout. Muž se do obou žen pouští pěstmi, žena v bílém padá na zem. Zvuk videa je velmi nezřetelný, přestože je zjevné, že na něm nezní španělština. (Video už ze stránky zmizelo, pozn. red.)

Vysvětlení v doprovodném komentáři znělo: „Muslim děkuje za své přijetí v Evropě ve španělské nemocnici. Obrázky, které televize nevysílá, aby ve společnosti nevyvolala paniku.“ Odkud záznam získal a jak zjistil, že zachycuje muslima, už González Sosa nevysvětlil, uvedl El País.

Patrně by ve vysvětlování ani neobstál. Ve skutečnosti totiž rozšířil kamerový záznam Novgorodské regionální klinické nemocnice v západním Rusku, na který už 24. února upozornil známý ruský bloger Rustem Adagamov.

„Opilý neřád zbil ochranku, sanitářku a zdravotní sestru v Novgorodu. Otřes mozku, zlomené lebeční kosti a pohmožděniny,“ napsal Adagamov na Twitteru, kam video nahrál. Doprovodil je odkazem na příslušnou zprávu organizace Medicínské Rusko, která monitoruje zdravotnictví ve federaci.

Zpráva uvádí, že sestra musela být hospitalizována na neurochirurgickém oddělení s otřesem mozku a sanitářka se zlomeninami obličejových kostí, strážný vyvázl jen s pohmožděninami. Útočník nemocnici opustil v doprovodu policie a bylo proti němu zahájeno trestní stíhání.

mls Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme