Hitem ruského internetu se stal film o pohádkovém jmění premiéra Dmitrije Medveděva

Už více než čtyři miliony lidí si na internetu za necelé dva dny pustilo film o utajovaném pohádkovém bohatství ruského premiéra Dmitrije Medveděva.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruské Vánoce Medveděv

Ruské Vánoce Medveděv | Zdroj: Reuters

Film je dílem opozičního politika Alexeje Navalného a jeho Fondu pro boj s korupcí. Materiál odhaluje údajné domácí i zahraniční majetky ruského ministerského předsedy a bývalého prezidenta.

Ve filmovém materiálu s použitím grafických schémat a záběrů z dronů Alexej Navalnyj odhaluje soukromé impérium premiéra Dmitrije Medveděva.

To podle Navalného začíná luxusní rezidencí u Moskvy, pokračuje obrovskou usedlostí v Kurské oblasti nebo námořními jachtami a končí vinicemi v Toskánsku.

Film přiznává, že tento majetek není registrovaný na Dmitrije Medveděva, ale na charitativní fondy a osoby, které jsou s premiérem v příbuzenském nebo přátelském vztahu.

Medvedědova mluvčí Natálie Timakovová všechny tyto informace popřela a řekla, že jde o součást předvolebního boje Alexeje Navalného, který oznámil, že příští rok bude kandidovat v prezidentských volbách.

Alexej Navalnyj chtěl kandidovat v roce 2018 na úřad prezidenta Ruské federace. Soud v ruském Kirově ale uznal opozičního politika vinným a odsoudil ho k pěti letům vězení podmíněně a pokutě 500 000 rublů.

Navalný údajně ukradl majetek podniku Kirovles se svým společníkem Pjotrem Oficerovem. Jde o druhý verdikt ve stejné kauze. Ten první - pětiletý podmíněný trest - loni v polovině listopadu zrušil nejvyšší soud. Navalnyj tak pravděpodobně nebude moci kandidovat příští rok v prezidentských volbách.

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme