Mise OSN prošetří možné použití chemických zbraní u města Aleppo

Organizace spojených národů vyšle do Sýrie misi, která by měla vyšetřit, zda některá ze stran tamního konfliktu použila chemické zbraně. Oznámil to dnes generální tajemník OSN Pan Ki-mun. Syrská vláda ho včera požádala o nezávislé prošetření úterního útoku v provincii Halab, kde byly chemické zbraně údajně nasazeny. Při útoku poblíž města Aleppo tam v úterý zemřelo přes dvacet lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Generální tajemník Organizace spojených národů (OSN) Pan Ki-mun v Praze.

Generální tajemník Organizace spojených národů (OSN) Pan Ki-mun v Praze. | Foto: Filip Jandourek

„Doufám, že tato mise přispěje k zabezpečení zásob chemických zbraní v Sýrii,“ řekl Pan Ki-mun a dodal, že vyšetřovací mise bude vyžadovat plnou spolupráci všech stran syrského konfliktu.

Členové mise musí podle něj mít neomezený přístup do objektů, které si budou chtít prohlédnout. Z chemického útoku poblíž Aleppa se navzájem obviňují syrská vláda a tamní opozice.

Jak řekl Pan Ki-mun, vyšetření incidentu by mělo všem připomenout, že užití chemických zbraní je zločinem proti lidskosti.

Američané prošetřují použití chemických zbraní v Sýrii

Číst článek

Karolína Rezková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme