NATO: Afghánistán nesmíme nechat napospas extrémistům

Severoatlantická aliance nesmí nechat Afghánistán bez pomoci. To je hlavní zpráva, která zaznívá na summitu NATO v americkém Chicagu. Vrcholná schůzka Severoatlantické aliance řeší i jiné otázky. Ale Afghánistán je tématem číslo jedna.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Afghánský prezident Karzáí v dějišti summitu s britským premiérem Davidem Cameronem

Afghánský prezident Karzáí v dějišti summitu s britským premiérem Davidem Cameronem | Zdroj: Reuters

Bojové akce v Afghánistánu skončí příští rok. Afghánská armáda přebere zodpovědnost za bezpečnost v zemi a v roce 2014 se zahraniční vojáci ze země stáhnou.

Takový je aspoň plán Severoatlantické aliance. Českou republiku zastupuje v Chicagu prezident Václav Klaus:

“Všichni si jsou vědomi, že sice je bezvadné skončit v roce 2014, ale je strašlivý úkol ještě zařídit, aby to skončení bylo možné, aby to nebylo de facto s popřením všeho toho, co se tam odehrávalo do té doby. Tu debatu jsem považoval za velmi cennou,” řekl český prezident.

NATO v Chicagu řeší i to, jak dostat z Afghánistánu své zbraně

Číst článek

Summit v Chicagu provázejí demonstrace. Policie včera zatkla několik desítek lidí a protesty budou podle očekávání pokračovat také dnes.

Vít Pohanka, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme