Obama varuje před přehnanou důvěrou v příměří na Ukrajině

Podle amerického prezidenta Baracka Obamy musí být svět opatrný v přístupu k příměří na Ukrajině. Prezident snahy o zastavení bojů vítá, povstalci na Ukrajině i Rusko ale podle něj už několikrát své sliby nedodrželi. Obama to řekl na závěr summitu NATO ve Walesu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký prezident Barack Obama během konference v estonském Tallinnu

Americký prezident Barack Obama během konference v estonském Tallinnu | Zdroj: Reuters

Příměří je podle Obamy nadějným vývojem, ale zároveň důvodem ke skepsi. Teprve další vývoj podle amerického prezidenta ukáže, jestli ho povstalci i Rusko skutečně dodrží.

Podle amerického prezidenta Rusko rebely na Ukrajině vojensky podporuje. Obama prohlásil, že dohoda na příměří byla možná jen kvůli sankcím, které na Rusko uvalily Spojené státy i země Evropské unie.

Barack Obama také zopakoval, že NATO poskytne ukrajinské armádě finanční pomoc v několika oblastech.

Na východě Ukrajiny platí příměří, v Doněcku je podle zpravodaje ČRo klid

Číst článek

Příměří na východě Ukrajiny formálně platí od dnešních 17 hodin SEČ. Dohodli se na něm v Minsku zástupci Kyjeva a separatistů, kteří se zúčastnili jednání takzvané kontaktní skupiny, v níž jsou ještě vyjednávači za Rusko a Organizaci pro bezpečnost a spolupráci v Evropě.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko odpoledne vydal rozkaz, aby armáda od určené hodiny dodržovala klid zbraní.

"Tohle příměří je založené na telefonické dohodě s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Proto si myslím, že by mohlo vydržet dlouho, a je naší společnou odpovědností s Ruskem, aby tomu tak bylo," uvedl Porošenko na summitu NATO.

Ondřej Houska, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme