Severní Korea vyzývá zahraniční diplomaty k odchodu ze země

Severní Korea vyzvala zahraniční ambasády v Pchjongjangu, aby do 10. dubna předložily evakuační plány. Země varovala, že v případě konfliktu nebude moci zaručit bezpečnost zahraničních diplomatů. Výzvu obdrželo i české velvyslanectví.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Manifestace pořádaná v Pchjongjangu na oslavu úspěšného startu severokorejské rakety

Manifestace pořádaná v Pchjongjangu na oslavu úspěšného startu severokorejské rakety | Zdroj: ČTK

Karel Šrol z českého ministerstva zahraničí ale Českému rozhlasu potvrdil, že provoz na ambasádě se zatím omezovat nebude:

„Vedoucí českého zastupitelského úřadu byl účasten schůzky na ministerstvu zahraničních věcí Korejské lidově demokratické republiky, kde byl informován o aktuální bezpečnostní situaci.“

„Ministerstvo zahraničních věcí České republiky situaci v KLDR a na Korejském poloostrově průběžně monitoruje a konzultuje jak v rámci EU, tak se spojenci a dalšími partnery v oblasti východní Asie. Zastupitelské úřady České republiky v Pchjongjangu fungují v tuto chvíli standardním způsobem,“ řekl Šrol.

Žádná země zatím severokorejskou výzvu k evakuaci neuposlechla. Velká Británie tvrdí, že je to ze strany komunistického režimu jen další krok ke zvýšení napětí.

KLDR instalovala nejméně dvě střely na mobilní odpalovací zařízení

Číst článek

USA situaci sledují

Spojené státy nemají v Severní Koreji diplomatické zastoupení, nemají tedy ani koho evakuovat. Přesto situaci pozorně monitorují vojáci v Pentagonu, prezident i ministerstvo zahraničí.

Přehrát

00:00 / 00:00

O napětí na Korejském poloostrově mluvil zpravodaj ČRo ve Spojených státech Vít Pohanka a koreanista Tomáš Horák z FF UK

Diplomaté se snaží spolupracovat hlavně s Čínou a Ruskem jako dvěma hlavními aktéry, kteří mohou mít aspoň nějaký vliv na severokorejskou vládu a jejího vládce Kim Čong-una.

Američané prakticky nemají v Severní Koreji vlastní zpravodajské zdroje. Pohyby vojsk a zařízení sledují satelity, ale to je jediný zdroj informací o tom, co se v komunistickém státě děje.

Američané však s reálnou hrozbou útoku na své základny počítají. Už minulý týden přelétávaly americké bombardéry demonstrativně nad Korejským poloostrovem, na cvičení poslali také supermoderní stíhačky F-22 Raptor. V polovině března Američané oznámili, že posilují protiraketovou obranu na Aljašce.

KLDR zašla ve svých výhrůžkách příliš daleko, vzkázal generální tajemník OSN

Číst článek

Že ve Washingtonu berou eskalaci napětí vážně, potvrzuje i skutečnost, že poslali ke korejským břehům dva torpédoborce vybavené pro monitorování raketových aktivit, kromě toho je na cestě na strategický ostrov Guam protiraketový systém, který už chrání Havaj.

Američtí představitelé dali opakovaně najevo, že Severní Korea a její představitelé nejspíš hrají politickou hru určenou pro domácí publikum. Přesto nechtějí riziko případných útoků podcenit.

Taktika vydírání a ústupků

Podle komentátora Českého rozhlasu Milana Slezáka může být hlavním cílem Severokorejců upoutávat pozornost a dalšími hrozbami dosáhnout výhod, které země měla v minulých letech právě díky taktice vydírání a ústupků.

Přehrát

00:00 / 00:00

Možné důvody severokorejských hrozeb nastínil komentátor Českého rozhlasu Milan Slezák

„Podobná taktika, byť ne tak vyhrocená a bez tak velkých ostrých hrozeb, v minulosti vždy zafungovala a Severní Korea dostala, co chtěla,“ připomíní Slezák. Tentokrát by ale nemusela taktika vyjít podle představ KLDR.

„V posledních měsících se dostali do nevídané diplomatické izolace, kdy se proti nim postavila Čína i Rusko v Radě bezpečnosti. Zejména Čína přitom vždy Severní Koreu ochraňovala. Je velice zajímavé, že Rusko je mezi těmi zeměmi, které dostaly výzvu, aby evakuovaly velvyslanectví v Pchjongjangu,“ upozorňuje komentátor.

Jihokorejci jsou v klidu

Podle ředitelky jihokorejského Českého centra Michaely Lee žije země v podobném napětí už 60 let a Jihokorejci to tak prý příliš nepociťují.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak napětí na Korejském poloostrově vnímají v Soulu, přiblížila ředitelka jihokorejského Českého centra Michaela Lee

„Běžné obyvatelstvo to spíše vnímá jenom jako další výhrůžku v řadě a pokračuje ve svém běžném životě v zajetých kolejích. Nejsou zde patrné známky nějaké paniky nebo snad dokonce příprav na válku,“ popisuje.

„Převládá zde názor, že rétorika a výhrůžky jsou určeny spíše směrem dovnitř pro upevnění režimu po nástupu Kim Čong-una. V posledních zprávách se objevil názor, že situace by mohla přímo souviset s nadcházejícími oslavami výročí narození Kim Il-songa (Kim Ir-sena, zakladatele komunistické KLDR – pozn. red.) v polovině dubna,“ upozorňuje Lee.

Vít Pohanka, Milan Slezák, Ondřej Himmer, mta, mka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme