Současná společnost by neměla odmítat Boha, řekl papež na tradiční mši

Papež odsuzuje odmítání Boha i násilí páchané jeho jménem. Benedikt XVI. se při tradiční mši v bazilice Svatého Petra vyslovil proti odmítání Boha současnou společností, která pak podle něj odmítá své bližní. Mši, které se tradičně říká půlnoční, zahájil už v deset večer.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Papež Benedikt XVI. v Erfurtu

Papež Benedikt XVI. v Erfurtu | Zdroj: ČTK

Nejvyšší představitel římskokatolické církve se během bohoslužby také modlil za mír na palestinských územích, v Sýrii, Libanonu a Iráku.

Přehrát

00:00 / 00:00

O mši Benedikta XVI. hovoří redaktor ČRo Ondřej Bouda

Věří, že křesťané si ve zmíněných oblastech udrží své domovy a budou spolupracovat s tamějšími většinovými muslimy. Dnes v poledne papež ještě pronese vánoční poselství a udělí tradiční požehnání Urbi et Orbi.

Papež na půlnoční mši uznal, že náboženství často slouží jako záminka k válkám. Odsoudil ale odmítání boha.

Zlo páchané ve jménu boha označil za nemoc náboženství. Ale podle něj ji nejde vyléčit, tím, že se náboženství zbavíme. Řekl, že když zhasne boží světlo, zhasne i důstojnost lidstva.

Protože s odmítáním boha odmítáme i své bližní a především ty nejzranitelnější. Takže spíš by měli lidé k náboženství přistupovat s větší pokorou. Nakonec se Benedikt XVI. modlil za mír na palestinských územích, v Sýrii nebo Libanonu.

Tradiční mši se říká půlnoční, i když ji papež ve svatopetrské bazilice sloužil od 22 hodin, a to kvůli většímu pohodlí pontifa, který už oslavil 85. narozeniny.

Je to tedy čistě z praktických důvodů kvůli únavě, stejně jako to pojízdné stupátko, na kterém ho po bazilice tlačili dva asistenti. Svatý otec se tak nemusel vysilovat tím, že by ve zlatém rouchu chodil a mohl se usmívat do fotoaparátů věřících.

Dnes v poledne papež už tradičně přednese vánoční poselství a požehná městu i světu z hlavního balkonu baziliky. To je to známé Urbi et Orbi. Poslední den v roce povede papež nešpory a na nový rok odslouží mši při příležitosti svátku matky boží.

Ondřej Bouda Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme