Volba papeže začala. 115 kardinálů vybírá nástupce Benedikta XVI.

V Sixtinské kapli se sešlo 115 kardinálů římskokatolické církve k volbě nového papeže. Jak dlouho bude konkláve trvat, není předem jasné. Podle mluvčího Vatikánu to zřejmě budou dva až čtyři dny. Mezi voliteli je i český kardinál Dominik Duka. Nový papež by měl být v úřadu už na Velikonoce.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kardinálové se shromáždili v Sixtinské kapli ke konkláve

Kardinálové se shromáždili v Sixtinské kapli ke konkláve | Zdroj: Reuters

Procesí kardinálů mladších 80 let se krátce před půl pátou vydalo do dějiště volby - Sixtinské kaple - z nedaleké kaple Pavlovy.

Volba nástupce Benedikta XVI. ale nezačala hned. Nejprve kardinálové zpívali litanie, meditovali a skládali slavnostní přísahu, což přenášely televizní kamery. Přesně v 17.34 se ale dřevěné dveře Sixtinské kaple neprodyšně uzavřely, všichni kromě volitelů ji předtím museli opustit a začalo konkláve.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dění kolem volby papeže sleduje ve Vatikánu zvláštní zpravodaj Českého rozhlasu Martin Dorazín

Jako o možné budoucí hlavě římskokatolické církve se mluví o čtyřech až pěti jménech, shodnout se na novém papeži však volitelé musí dvěma třetinami hlasů. Ze 115 přítomných jich tedy musí pro jednoho hlasovat 77.

Nynější první kolo volby podle Jaroslava Šebka z Historického ústavu AV ukáže rozložení sil mezi jednotlivými kardinály, kteří se teď už mezi s sebou nesmějí na volbě nijak domlouvat.

Přehrát

00:00 / 00:00

O probíhajícím konkláve jsme mluvili s Jaroslavem Šebkem z Historického ústavu AV

„Nepochybně nyní se ukáže, jaká jména, jací kardinálové na sebe už v tom prvním kole navážou největší počet hlasů. To ovšem neznamená, že ten, který bude mít nejvíce hlasů, se stane i papežem v těch dalších volbách.“

„Připomněl bych volbu Jana Pavla II. z roku 1978, který v prvních kolech získal hlasů poměrně málo. A až na základě dalších vyjednávání skutečně získal drtivou podporu volitelů,“ upozornil historik.

Volba papeže se řídí dokumentem Universi Dominici Gregis, který vydal v roce 1996 papež Jan Pavel II. Podle této takzvané konstituce se každý den mohou uskutečnit maximálně čtyři kola hlasování - dvě kola dopoledne a dvě odpoledne.

Volba je zcela tajná, kardinálové dokonce musí napsat jméno svého kandidáta pozměněným písmem. Lístky se pak spálí. Výsledek volby ohlásí kouř stoupající z kamen v kapli. Bílý znamená úspěšnou volbu.

Na střechách domů řeholníků po levé straně Svatopetrského náměstí se mezitím doslova uhnízdily štáby největších světových televizí. Seshora mají přehled o tom, co se děje dole na náměstí, a také vidí na komín Sixtinské kaple.

Dnes s největší pravděpodobností můžeme očekávat pouze černý kouř, který oznamuje, že papež ještě nebyl zvolen.

Věřící na Svatopetrském náměstí sledují na obrazovce dění v Sixtinské kapli před zahájením konkláve | Foto: Reuters

Jedním z horkých favoritů je milánský arcibiskup Angelo Scola, ovšem doma není nikdo prorokem. Ale v Římě se říká, že kdo jde do konkláve jako papež, vrací se jako kardinál. Čili – nic není jisté a přehnaná očekávání či sliby se nemusí vyplnit.

Na Svatopetrském náměstí se před začátkem konkláve shromáždily stovky věřících z celého světa. Na jejich nižším počtu se podepsalo aprílové počasí, které dnes v Římě panuje.

„Zažili jsme dnes krásné slunečné ráno, potom přišel déšť, dokonce bouřka a v závěru i kroupy. Takže asi jen málo komu se teď chce na Svatopetrském náměstí stát,“ uvádí z Říma zvláštní zpravodaj Českého rozhlasu.

První rozhodující moment může přijít ve čtvrtek večer, říká jeden z volitelů papeže kardinál Duka

Číst článek

Konkláve | Foto: Michal Jindra

Martin Dorazín, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme