Výsledky jednání o Sýrii na summitu G20 lze čekat až v noci či nad ránem

Zástupci největších ekonomik světa G20 mají na svém summitu v ruském Petrohradě probírat kromě ekonomických témat i syrskou krizi. Jejich postoje se zatím veřejnost dozvěděla jenom z ojedinělých prohlášení. Výsledky z hlavní části jednání lze očekávat dnes v noci či ráno. Už teď je jasné, že politici během setkání nebudou mít k dispozici informace od inspektorů OSN. Organizace vzkázala, že chce závěry zveřejnit, až bude zpráva úplná.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Summit G20 v Petrohradu

Summit G20 v Petrohradu | Zdroj: Reuters

OSN reagovala na vystoupení představitelů Evropské unie krátce před začátkem summitu dnes odpoledne.

Předseda Evropské komise José Manuel Barroso prohlásil, že hlavním tématem summitu bude kromě ekonomických problémů i syrská krize a sám se vyslovil pro její politické řešení.

Přehrát

00:00 / 00:00

Turecký postoj k řešení syrské krize přiblížil zvláštní zpravodaj ČRo v Turecku Jaromír Marek

Předseda Evropské rady, označovaný někdy nepřesně jako evropský prezident, Herman Van Rompuy pak řekl, že očekává, že generální tajemník OSN Pan Ki-mun, který je v Petrohradu také přítomen, ještě dnes sdělí informace o průběhu vyšetřování chemických útoků v Sýrii.

To ovšem OSN vzápětí odmítla s tím, že zveřejnit chce až závěrečnou zprávu, kterou předloží Radě bezpečnosti.

Tématem Sýrie se účastníci petrohradské schůzky chtějí zabývat zřejmě v době obědů a večeří, formálně je totiž summit ekonomický. Podle odpoledního vyjádření ruského prezidenta Vladimira Putina se mohlo o řešení konfliktu rokovat už při dnešní večeři. Ta už skončila, po ní však politiky čekal další program.

Měla by se vytvořit jednotná pravidla, jež by bránila odlivu peněz do daňových rájů, řekl Putin

Číst článek

„Pokračuje slavnostní představení, taková velkolepá světelná hudební jazzová show v Petrodvorci, kam byli pozváni všichni oficiální účastníci summitu skupiny G20,“ hlásil z Petrohradu krátce po deváté hodině večer zpravodaj Českého rozhlasu Martin Dorazín.

G20
Argentina, Austrálie, Brazílie, Čína, Evropská unie, Francie, Indie, Indonésie, Itálie, Japonsko, Jihoafrická republika, Jižní Korea, Kanada, Mexiko, Německo, Rusko, Saudská Arábie, Spojené státy Americké, Turecko, Velká Británie.

Podrobnosti by tak mohly být známy dnes večer či zítra ráno.

K tématu Sýrie už dnes mluvil britský premiér David Cameron. Ten tvrdil, že Velká Británie má nové důkazy o užití chemických zbraní u Damašku letos v srpnu.

Zajímavou a zřejmě i dobře načasovanou zprávu k tématu Sýrie zveřejnili i Rusové. Nepřišla ovšem z Petrohradu, ale z Moskvy od vysokého představitele ministerstva zahraničí Alexandra Lukaševiče.

Rusko prý má informace, podle kterých je v Damašku jakýsi vědecký pokusný malý reaktor. V případě, že by byl při vojenském zásahu zasažen, ohrozilo by to velké množství lidí.

Reaktor čínské výroby měl údajně sloužit k vývoji syrské jaderné zbraně. Program byl zastaven, zařízení však zůstalo.

Chlad mezi Ruskem a USA

Rusko, dlouhodobý spojenec režimu syrského prezidenta Bašára Asada, je odpůrcem zásahu v Sýrii. Zveřejněním informace právě v době konání summitu se zřejmě snaží přimět další země, aby si případný útok rozmyslely.

Přehrát

00:00 / 00:00

Aktuality ze summitu G20 přinesl ruský zpravodaj ČRo Martin Dorazín

S opačným názorem, tedy že by se situace v Sýrii měla řešit vojensky, odjel na summit turecký premiér Recep Erdogan. Ten se plánoval sejít s ruským i americkým prezidentem a chtěl je přesvědčit, že zásah proti Sýrii je nezbytný.

Erdogan poukazoval na to, že syrský režim zabíjí své občany. Ať už útočí případně chemickými zbraněmi, nebo „jen“ střelbou a bombardováním, měl by být podle něj svržen.

Rozdílné postoje zemí k Syrské otázce, i když zřejmě nejen ony, se promítly i do zasedacího pořádku.

Přivítání ruského a amerického prezidenta na summitu G20. Vladimir Putin a Barack Obama | Foto: Reuters

„Tam byl malý problém, protože kdyby to bylo podle ruské abecedy, která má jiné pořadí písmen, tak by Barack Obama a Vladimir Putin seděli téměř vedle sebe, mezi nimi by byl jen saudskoarabský král, a to zřejmě americká strana nechtěla,“ popsal Martin Dorazín.

Nakonec se Rusko a Spojené státy dohodly, že se bude sedět podle anglické abecedy. Tím se oba prezidenti dostali dál od sebe.

Vztahy obou zemí a jejich čelních představitelů jsou v posledních dnech chladné. Kromě postoje k Sýrii je poznamenal i diplomatický spor kolem politického azylu, který dostal v Rusku bývalý technik CIA Edward Snowden. Ten vyzradil do médií informace o sledování soukromé elektronické komunikace americkou vládou.

I dnešní přivítání prezidentů obou velmocí bylo velmi formální, bez velkých úsměvů a gest. Přesto se dá očekávat, že k jejich schůzce mezi čtyřma očima dojde.

Martin Dorazín, Jaromír Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme