Američanům hrozí rekordní zvýšení daní, na dohodu zbývají už jen hodiny

Američanům hrozí výrazný nárůst daní. Politici ve Washingtonu se mají do dnešní půlnoci dohodnout na tom, jak v příštích letech snížit zadlužování federální vlády. Když se jim to nepovede, stoupnou prudce daně a začnou platit výrazné rozpočtové škrty.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Barack Obama

Prezident Barack Obama | Zdroj: Reuters

„Hlavně se nesmějí zvýšit daně střední třídě,“ varoval v rozhovoru pro stanici NBC prezident Barack Obama. Hubenější peněženky prostých Američanů by se podle očekávání odrazily v menší spotřebě, která by znamenala menší tržby a odbyt nejenom pro americké firmy.

Jestli jednání ztroskotají, tak se od zítřka skokově zvýší daně většině Američanů. Začnou platit velmi citelné rozpočtové škrty, hlavně pro ministerstvo obrany.

Přehrát

00:00 / 00:00

O jednání o daních na příští rok informuje zpravodaj ČRo Vít Pohanka

Na to by podle očekávání doplatily nejenom firmy, které jsou závislé na státních zakázkách, ale bude méně peněz i na různé sociální a zdravotní výdaje. Pro Američany by tak začalo citelné utahování opasků.

Odborníci odhadují, že to může snížit růst americké ekonomiky až o několik procentních bodů, což by s největší pravděpodobností znamenalo návrat hospodářské recese. Proto se také obrazně mluví o tom, že se Amerika blíží k fiskálnímu útesu. A jestli z něj spadne, pocítí to velká část celého národa.

Negativní by byly i důsledky pro globální ekonomiku. Když na tom budou hůř Spojené státy, budou americké firmy nakupovat méně zboží a surovin, budou méně investovat a to se dotkne i zbytku světa.

Před takovým scénářem nedávno varovala i šéfka MMF Christine Lagardová. Zdůraznila, že zdaleka nejvíc případný pád z „fiskálního útesu“ zasáhne sice Američany, ale dotkne se to i jejich obchodních a ekonomických partnerů po celém světě.

Jednání dál pokračují

Dnes, poslední den roku, se proto znovu sešli demokratičtí a republikánští představitelé v Senátu, který je teď klíčovým místem, kde je nutné najít dohodu. Zatím přežívá mírný optimismus, ale na dohodu už zbývá jen necelých dvanáct hodin. Kongres měl přitom na dohodu skoro rok a půl.

Prezident Obama před 14. hodinou místního času (20. hodinou středoevropského času) oznámil, že se republikánům a demokratům se zatím nepodařilo dosáhnout dohody, vyjádřil však opatrný optimismus.

Obě strany se podle něj shodují v hlavním cíli, kterým je nezvyšování daní středním a nižším příjmovým skupinám občanů. A také aby nezačaly platit plošné škrty, které by vstoupily v platnost, pokud by se dohody nepodařilo dosáhnout.

Obama ale neupřesnil, v jakých bodech se republikáni a demokraté nedokázali dohodnout. Jednání tak zřejmě budou pokračovat do poslední možné chvíle.

Vít Pohanka, mka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme