Čína snižuje vývoz vzácných kovů do zahraničí

Čína zablokovala vývoz vzácných kovů do zahraničí. Vzácné prvky jsou nepostradatelné při výrobě elektroniky. Podle listu New York Times je zablokování exportu reakcí na americkou kritiku. Pekingské ministerstvo obchodu ale jakékoliv embargo na vývoz popírá. O omezování kvót na vývoz ale píše čínský deník China Daily.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na předměstí Pekingu jsou dvě desítky zamčených obcí s přistěhovalci

Na předměstí Pekingu jsou dvě desítky zamčených obcí s přistěhovalci | Foto: Robert Mikoláš

Na čínském území se nachází až devadesát sedm procent celosvětových zásob vzácných kovů potřebných na výrobů hi-tech výrobků - od počítačů, mobilů, I-podů až přes naváděcí systémy raket.

Nedostatek surovin pravděpodobně pocítí země, jejichž ekonomiky profitují na výrobě elektroniky, jako je Japonsko nebo Spojené státy. Odborníci dávají toto embargo do souvislosti se sílícím čínským protekcionismem.

Tokio si embargo vysloužilo jako reakci na zajetí čínské rybářské lodi. Spojené státy pak za vyšetřování údajné čínské podpory zeleného průmyslu. Jediná možnost pro zahraniční firmy je přesunout svou výrobu do Číny, kde je lepší přístup k potřebným surovinám. Do toho se ale přední podniky nehrnou, mohly by tak totiž přijít o cenné technologické informace.

Kateřina Procházková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme