Čínská národní banka znejistěla investory

Čínská národní banka v pátek opět o něco utáhla šrouby měnové politiky. A zase nepřímo. Už podruhé během měsíce totiž nakázala komerčním ústavům, aby zvýšily objem rezerv, které drží pro případ nouze.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peking

Peking | Foto: Robert Mikoláš

Národní banka tím chce omezit objem likvidity v oběhu, což má zchladit ekonomiku rostoucí desetiprocentním tempem. Investoři se tohoto kroku zalekli.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kroky Čínské národní banky komentoval na Rádiu Česko analytik společnosti Patria David Marek

Zpomalení růstu Číny by totiž mohlo ohrozit globální ozdravení. I proto došlo na výprodeje mnohých aktiv, na což doplatila i koruna.

Krok čínské národní banky ještě v pátek oslabil mnohá aktiva. I dnes po ránu byla kvůli němu na trzích cítit jistá nervozita. Podle analytika společnosti Patria Davida Marka ale nebudou dopady rozhodnutí Čínské národní banky na obchodování nijak zásadní.

'Rozhodnutí se dalo čekat, přijdou další'

„Já si myslím, že tyto kroky se více méně daly očekávat, stejně jako se očekává, že další budou následovat. A tudíž si myslím, že jejich dopad na finanční trhy je omezený co do rozsahu, tak i do času. Navíc dnes téma Číny zastiňuje jiné, významnější téma pro finanční trhy, a to je dluhová krize v eurozóně a její druhé dějství v Irsku,“ upozornil Marek na Rádiu Česko.

Jak tvrdí list New York Times, požadavek na vyšší rezervy v Číně by mohl zhatit i snahu Fedu zaplavit trhy likviditou, oslabit dolar a nastartovat tak americkou ekonomiku. S tím ale David Marek nesouhlasí.

„Já myslím, že především Fed se nesnaží zaplavit trhy likviditou, nesnaží se oslabit dolar. To je předmětem sporů, jestli politika Fedu směřuje k tomuto nebo nesměřuje. Já si myslím, že ne.“

„Rozhodnutí Číny bylo takové, aby neovlivnilo negativně devizové trhy, aby konkrétně nevedlo k tomu, že by posilovala čínská měna. Proto byl zvolen nástroj povinných minimálních rezerv, a nikoli základní úrokové sazby centrální banky,“ řekl Marek a doplnil:

„Ta se nejspíše také pohne vzhůru, ale s tím Čína vyčkává, protože si je vědoma toho, že to je nástroj mocnější a s výraznějšími dopady, ať už přímými nebo vedlejšími. Proto prozatím využívá především povinné minimální rezervy, nikoliv úrokové sazby.“

Vliv Číny na globální ekonomiku a na Česko je jedním z témat, kterým se bude věnovat čtvrteční konference Rádia Česko „Malá země, velká výzva: Česko a svět po krizi".

Roman Chlupatý, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme