Čínský průmysl jde opět nahoru hlavně díky exportu

Čínský průmysl obnovil růst. Po více než dvanácti měsících se listopadový index vyhoupl na padesát a půl bodu. Ještě v říjnu byl o celý jeden bod nižší. Vyplývá to z čísel zveřejněných bankou HSBC. Nad padesátibodovou hranicí se index podle metodiky HSBC vyšplhal poprvé od loňského října.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Náměstí nebeského klidu v Pekingu. Bezpečnostní opatření během sjezdu čínských komunistů

Náměstí nebeského klidu v Pekingu. Bezpečnostní opatření během sjezdu čínských komunistů | Foto: Kateřina Procházková

Čínský statistický úřad revidoval už říjnový index na 50,2 bodu. Listopadová čísla ale růst průmyslu jen potvrzují. Pro BBC situaci okomentoval i hlavní ekonom DBS Bank David Carbon.

„Všechno se trochu vzpamatovává, vidíme to na číslech hrubého domácího produktu za třetí čtvrtletí, na maloobchodních tržbách a také na průmyslové produkci. Není to jen jeden indikátor, který by vykazoval zlepšení. Je to vidět všude a myslím, že je to prakticky pro každého dobrá zpráva,“ uvedl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hlavní analytik společnosti Patria David Marek mluví o růstu čínského průmyslu ve Světě o druhé na Rádiu Česko

„Čínská ekonomika je hodně závislá na exportu. Tudíž je potřeba hledat zdroje rostoucího optimismu mimo hranice Číny a zde na prvním místě je nejdůležitější obchodní partner, a tím jsou Spojené státy,“ uvedl hlavní analytik společnosti Patria David Marek.

Dodal, že právě ze Spojených států přicházejí v posledních týdnech poměrně povzbudivé ekonomické informace.

„Míra nezaměstnanosti znatelně klesla, maloobchodní tržby rostou, Američané utrácejí – a mimo jiné i za zboží dovážené z Číny. Tudíž Čína dováží svůj optimismus – obrazně řečeno – ze zámoří,“ vysvětlil David Marek.

Čína si podle jeho slov může dovolit podpořit svoji ekonomiku jak měnovým, tak fiskálním stimulem. Nejlépe jsou na tom podle analytika exportně orientovaná odvětví čínské ekonomiky, zejména zpracovatelský průmysl.

Eva Presová, Rádio Česko Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme