Ekonomika 2011: důležité budou české reformy a pokračování silného růstu Německa

Českou ekonomiku čeká mírné zpomalení, světovou několik překážek, které na nastoupené cestě ode dna bude muset překonat. Patří mezi ně pokračující evropská dluhová krize nebo narůstající nerovnováha mezi velkými hospodářsky rozvinutými a rozvíjejícími se zeměmi. To jsou hrubé kontury, na kterých se shodne většina ekonomů. Detaily jednotlivých předpovědí se ale liší.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Finance, ekonomika, kalkulačka

Finance, ekonomika, kalkulačka | Foto: Free Digital Photos

Pro českou ekonomiku budou podle analytika Komerční banky Jana Vejmělka v roce 2011 důležité dva faktory:

„Bude důležité, jakým způsobem se bude vyvíjet ekonomika eurozóny, především Německa. A z domácí ekonomiky, s čím přijde vláda, pokud jde o reformy.“

Přehrát

00:00 / 00:00

eko-výhled-vejmelek.mp3

Letošní německý hospodářský růst byl podle Vejmělka překvapivě velmi silný. A je otázka, zda silná růstová dynamika vydrží i v následujícím roce. Pokud vydrží, bude to dobrá zpráva.

Co se týká domácí ekonomiky, státní rozpočet na rok 2011 byl schválen jako škrtací rozpočet. „Doufejme, že státní rozpočet na rok 2012 už bude reformním rozpočtem a doufáme, že vláda návrh reforem představí už v jarních měsících,“ říká Vejmělek.

Klíčová bude podle Vejmělka v příštím roce reforma penzí: „To je to, co nás trápí úplně ze všeho nejvíc, protože tam jsou problémy největší. Pokud by se s ní nepodařilo pohnout, byl by to dlouhodobý problém pro veřejné finance a pro ekonomiku.“

Špatnou zprávou pro svět by bylo, pokud by ekonomika eurozóny spadla do recese. Nebyly by příjemné ani další dluhové problémy různých zemí eurozóny, ekonomická i politická nestabilita jednotlivých zemí eurozóny a cokoli, co by zásadním způsobem snížilo zájem o mezinárodní obchod.

Pro ČR je důležitý export

„My jsme země, která je závislá na exportu, jakákoli vlna protekcionismu ve světě, to jsou všechno věci, které by na nás dopadly negativně,“ dodává Vejmělek.

Rok 2011 bude ve znamení snahy všech evropských zemí o nápravu situace ve svých veřejných financích. Ve spoustě zemí je vidět snaha o nějakou fiskální konsolidaci.

„Mnohé země si neuvědomují, že fiskální konsolidace bude trvat poměrně dlouhé období. Není to otázka jen roku 2011, je to otázka několika let, zatím se příliš nediskutuje o tom, jak moc to bude politicky a sociálně udržitelné. Restrikce a velmi nízký růst v mnoha zemích po několik let,“ říká Vejmělek.

Roman Chlupatý, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme