Ekonomka Bank of America: Bez penzijní reformy klesne Česku rating

Pokud česká vláda neprosadí v nejbližších letech penzijní reformu, odrazí se to negativně v ratingu země, varuje Raffaella Tenconiová, ekonomka Bank of America Merrill Lynch.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Raffaella Tenconiová

Raffaella Tenconiová | Foto: Roman Chlupatý

„V České republice je výše veřejného dluhu nejnižší ze všech zemí střední a východní Evropy. Výhled ale není pozitivní, protože vláda stále neprosadila penzijní reformu. Což je do budoucna významnou věcí. Nicméně teď máte koaliční vládu, která slibuje úsporná opatření a prosadit penzijní reformu v nejbližší době není nutné. Trh se na to tak soustředit nebude. Pokud to ale nezvládnete během příštích několika let, asi to bude mít vliv na rating země," řekla Tenconiová v rozhovoru pro Rádio Česko.

Podle ekonomky Bank of America Merrill Lynch má také smysl nadále usilovat v České republice o zavedení eura. Na druhé straně ale ve vztahu k společné měně není kam spěchat.

„Zejména, když jsou rozdíly v platech stále významné a když jste schopni si své hospodářské záležitosti spravovat dobře sami i bez toho, abyste byli členy eurozóny. V dlouhodobém horizontu, až se ekonomiky k sobě přiblíží, je jasné, že vstup do eurozóny bude mít přirozené pozitivní efekty spojené s užíváním stejné měny. To ale neznamená, že musíte mít cíl vstoupit během příštích několika let. A to jen proto, že jste součástí Evropské unie," míní Tenconiová.

Podle Tenconiové se nejprve musí EU shodnout na zpřísnění Maastrichtských kritérií a dohodnout klíčová pravidla hry.

„Ale vyjednávat s výjimku pro to, aby Česká republika nemusela do eurozóny vůbec vstoupit, to nedává smysl. Jednotná regulace, volný pohyb pracovní síly a volný pohyb kapitálu České republice nesmírně prospěly. Protože je Česko s Německem tak na těsno spojené, neexistuje důvod, proč euro odmítat. Proto si myslím, že vyjádření prezidenta Klause jsou v tuto chvíli tak trochu extrémní," konstatuje v rozhovoru pro Rádio Česko ekonomka Bank of America Merrill Lynch Raffaella Tenconiová.

Celý rozhovor Rádio Česko odvysílá ve čtvrtek 16. 12. 2010 od 15.35 hodin v pořadu Studio Česko.

Marián Vojtek, Roman Chlupatý, Robert Břešťan Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme