EU může zablokovat vznik největší burzy na světě

Evropská unie nejspíš zablokuje plánované spojení německé a americké burzy. Podle tohoto plánu měl vzniknout největší operátor na trhu cenných papírů na světě. Evropský komisař pro konkurenceschopnost je ale proti. Spojení obou burz by podle něj do budoucna nepřipouštělo možnost, aby na trh vstoupily další firmy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Frankfurtská burza

Frankfurtská burza | Zdroj: Reuters

Pokud by se nakonec podařilo sloučení německé Deutsche Börse a americké NYSE Euronext, vznikl by podle analytika společnosti Cyrrus Ondřeje Moravanského velký evropský a světový hráč.

„Takže tam ty námitky ze strany antimonopolních orgánů jsou vcelku oprávněné, protože by vznikl velký subjekt s velkou tržní silou. Modelově by například mohlo dojít k tomu, že by se zdražily poplatky nebo něco takového. Čím větší subjekt, tím větší má sílu, a tím menší mohou nastat konkurenční tlaky,“ uvedl Ondřej Moravanský.

Domnívá se, že by pak vznikla dvě finanční centra v Evropě – kontinentální centrum v Německu, které by drželo vyhraněnou pozici vůči londýnské burze, což je druhé finanční centrum v Londýně.

Přehrát

00:00 / 00:00

Analytik společnosti Cyrrus Ondřej Moravanský mluví o plánech na vytvoření největší svěové burzy ve Světě o druhé na Rádiu Česko.mp3

Evropská unie si klade podmínku, podle které spojení povolí, pouze pokud jedna ze skupin prodá svá aktiva v oblasti obchodování s finančními deriváty.

„Obě strany mají docela eminentní zájem na tom, aby ta transakce proběhla, ale na druhou stanu právě finanční deriváty jsou docela atraktivním odvětvím, atraktivním trhem, takže opravdu nejsou to aktiva, kterých by se obě společnosti zbavovaly nějak snadno nebo ochotně,“ řekl Ondřej Moravanský.

Společnost PwC dnes zveřejnila čísla týkající se evropských primárních úpisů akcií, tedy takzvaných IPO za loňský rok. Firmám IPO vynesla téměř 26,5 miliardy eur.

„Během minulého roku docel hodně firem v oblasti sociálních sítí vstoupilo na burzu, takže to byl na tomto poli takový běh docela viditelný,“ poznamenal analytik.

Dnes oznámila plán vstoupit na burzu česká akciová společnost Mountfield. Ondřej Moravanský soudí, že by její akcie mohly přilákat lidi, kteří tuto firmu znají, především méně zkušené investory neboli obecně českou populaci, která není příliš zvyklá obchodovat na burze.

Ondřej Černý, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme