Evropané se pokusí odvrátit ztrátu vlivu v MMF

Evropě hrozí, že přijde o část svého vlivu na chod Mezinárodního měnového fondu. Spojené státy totiž požadují změnu formulky, podle které se obsazují vedoucí posty v této instituci. Washington chce aby posílil vliv významných rozvíjejících se ekonomik jako je Čína nebo Turecko.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská unie  

Evropská unie   | Foto: Tiskový servis Evropské komise

Znamenalo by to ztrátu křesel, které dosud ve výkonném výboru drží některé menší evropské země jako je Belgie či Nizozemsko. Ministři financí evropské sedmadvacítky se na tento návrh pokusí dnes najít společnou odpověď.

„Pokud se tak stane, byl by to problém nejen pro Evropu jako celek,ale i pro USA, i když jsou iniciátory tohoto kroku. Faktem je, že skutečná frontová linie neprobíhá mezi Evropou a Amerikou, ale mezi demokratickými a nedemokratickými tržními ekonomikami. USA to dobře vědí. Vědí i, že MMF je nejenom hospodářská, ale i politická instituce,“ řekl expert na mezinárodní hospodářství a politiku Petr Robejšek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Petr Robejšek mluvil na Rádiu Česko o přesunu moci v MMF

Washington se podle něj může spolehnout na jakkoliv chaotické Evropany více než třeba na Čínu. Podle něj Američená dělají ústupek, ačkoliv dobře vědí, že strategicky to není správné.

Jako příklad problému, který by mohlo toto rozhodnutí Evropě či USA způsobit, je případ sanace Rumunska:

Robejšek: Je za tím tajná dohoda

„Představte si, kdyby nebylo v zájmu MMF a neuskutečnilo se. Již tak slabé Rumunsko, ještě oslabené, by se z hlediska své polohy stalo snadnou kořistí pro Rusko. To není v evropském ani americkém zájmu.“ Podle Robejška tak za aktivitou USA stojí nějaká tajná americko-čínská dohoda.

Evropané se tak nyní pokusí najít společné řešení, které půjde za hranici rétorického cvičení a pokusí se hájit své zájmy.

„Jistě se o to pokusí. Jejich pozice je ale oslabená. Dlouhodobě je faktem, že bývalé silné průmyslové země ztrácejí relativně na významu oproti zemím, které nastupují. Přesun moci uvnitř MMF je nevyhnutelný. Jde jen o to, zda se ho podaří zbrzdit. Evropané proto musejí vyvinout společný tlak, ale podle mě se jim jejich pozice obhájit nepodaří,“ myslí si Robejšek.

V případě ztráty křesel se Evropané mohou dát dohromady alespoň blokační minoritu. „Můžou se o to pokusit. Zatím mají právo veta jen USA. Pokud by ale Evropané ukázali jednotu a sílu, mohli by ovlivnit výsledek. Problém Evropanů ale je, že nominálně je nejsilnější mocností světa, ale nejsou akceschopní,“ připomněl expert na mezinárodní politiku.

Jednou věcí jsou však zájmy Evropy a druhou ekonomická realita, tedy hospodářská síla jednotlivých zemí. A tu rozložení sil ve fondu už dávno nereflektuje. Čínská ekonomika nedávno přerostla japonskou. Přesto má Peking ve fondu v porovnání s Tokyem poloviční vliv.

„Když Číňané posílí, zroste závažnost toho, co Číňané chtějí. Tím pádem by prosazovali svoje vlastní zájmy mnohem agresivněji než to dělají západní demokracie a z toho by jasně plynulo, že by se politika MMF případ od případu posouvala směrem, který vyhovuje asijským zájmům a zejména čínským.

Tomáš Pavlíček, Roman Chlupatý, Václav Rojík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme