FED pustí do americké ekonomiky další stovky miliard dolarů

Americká centrální banka povzbudí slábnoucí oživování největší ekonomiky světa rozsáhlými nákupy vládních dluhopisů. Pod dvoudenním zasedání banka rozhodla, že do konce prvního pololetí příštího roku nakoupí na finančním trhu dluhopisy za 600 miliard dolarů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dolarové bankovky

Dolarové bankovky | Foto: Photos8.com (Free Stock Photos)

K tomu bude pokračovat v nákupech hypotékami krytých cenných papírů a to v celkovém objemu až 300 miliard. Cílem je snížit dlouhodobé úrokové sazby, rozhýbat tím půjčky a investice a podnítit firmy k přijímání nových zaměstnanců.

Přehrát

00:00 / 00:00

Opatření FEDu zhodnotil analytik České spořitelny Luboš Mokráš

Jde o kontroverzní opatření, s nímž mají problémy i někteří protiinflačně zaměření činitelé banky. Už v prvním kole kvantitativního uvolňování FED ekonomice poskytl infuzi za 1700 miliard dolarů a výsledky byly podle mnoha expertů nevalné.

Podle analytika České spořitelny Luboše Mokráše bude i teď bezprostřední účinek relativně malý. „Výnosy dluhopisů jsou už teď nízké a ve finančním systému je nadbytek hotovosti. Americké ekonomice by mohlo pomoci spíše výrazné oslabení dolaru, ke kterému už částečně došlo.“

Mokráš si nemyslí, že infúze byla nezbytná. „FED hodně riskuje, může se ukázat, že šlo jen o plácnutí na prázdno a banka může hodně ztratit ze své pověsti,“ řekl analytik České spořitelny.

Americké akciové indexy zareagovaly na krok FEDu jen vlažně a připsaly si desetinové zisky. Naproti tomu hlavní asijské burzy rostou o procenta a Mokráš vidí prostor pro další růst. Dolar po oznámení o dalším kole kvantitativního uvolňování propadl na 1,413 dolaru za euro.

Opatření pomůže i Evropě

Kvantitativní uvolňování FEDu by podle Mokráše mohlo mít pozitivní vliv i na českou ekonomiku. „Podpoří to poptávku ve světě a česká ekonomika je vysoce exportně orientovaná.“ Prostor pro další posílení koruny vidí analytik jako omezený.

V Evropě pomůže opatření Centrální banky USA státům, které hodně exportují, například Německu. Na druhou stranu dojde k dalšímu posílení eura vůči dolaru, což zhorší konkurenceschopnost evropských exportérů, hlavně ve vztahu k asijským vývozcům.

„Především Čína drží stabilní kurs měny a tím získává vůči Evropě, která má volně plovoucí kurs výhodu,“ dodal analytik Luboš Mokráš.

Igor Maňour, Roman Chlupatý, Silvie Třeslínová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme