Irácká vláda nabídne v aukci licence na průzkum nalezišť ropy a plynu

Irácká vláda nabídne v aukci zahraničním zájemcům licence na průzkum plynových a ropných nalezišť. Nebude to poprvé, v roce 2009 nejcennější pole na relativně bezpečném jihu získalo v aukci konsorcium ruského Lukoilu a norské firmy Statoil ASA. Z každého vytěženého barelu měli dostat 1,15 dolaru.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ropné věže - Ilustrační foto

Ropné věže - Ilustrační foto | Foto: Creative Commons Attribution-NonComercial 2.0 Generic, Tommy Ironic

Podle ředitele Laboratoře experimentální ekonomie na Národohospodářské fakultě Vysoké školy ekonomické v Praze Miroslava Zajíčka jsou irácká naleziště plynu a ropy pro investory lukrativní.

„Naleziště v Iráku jsou po 40 letech téměř permanentních válek, ať už jakéhokoli druhu, za prvé sice zdevastovaná, ale na druhé straně se z nich netěží moc. A rezervy, o kterých víme, že tam jsou, jsou obrovské. Irák je země, která má z hlediska poměru rezervy versus produkce nejvyšší číslo – asi 160násobek roční produkce leží pořád ještě prokazatelně v zemi,“ řekl Miroslav Zajíček.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ředitel Laboratoře experimentální ekonomie na Národohospodářské fakultě VŠE Miroslav Zajíček mluví o licencích na průzkum plynových a ropných nalezišť v Iráku ve Světě o druhé na Rádiu Česko.mp3

Připomněl, že v roce 1980 dosáhl Irák maxima své těžby ropy a od té doby bude podle jeho slov těžba už jen nižší. Doplnil, že v Iráku nyní není ani technologie, ani jakákoli schopnost využít ropná pole.

„Investoři, kteří do toho jdou, získávají pouze fixní platbu za vytěžený barel a to pouze v případě, že dosáhnou určitého množství vytěžené ropy,“ vysvětlil Miroslav Zajíček.

Dodal, že Irák má nerealistický plán, že do roku 2017 bude těžit 12 milionů barelů ropy denně, přičemž dnešní hodnota je necelé tři.

Eva Presová, Magdaléna Trusinová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme