Korejský konflikt ovlivňuje světovou ekonomiku, shodují se odborníci

Zástupci agentury Standard and Poor’s sdělili, že v případě války mezi Jižní a Severní Koreou by mohl být rating Jižní Koreje o několik stupňů snížen. Válečný konflikt však zatím nehrozí, jisté však je, že by ovlivnil ekonomiku na celém světě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mladí Korejci a Korejky mají rádi děti a rádi nakupují

Mladí Korejci a Korejky mají rádi děti a rádi nakupují | Foto: Jirka Malina

Jihokorejský akciový trh dnes po ránu ztrácel 0,8 procenta. Ztrácely i další burzy v regionu, Čína dokonce 3 procenta.

„Investoři na kapitálových trzích bedlivě sledují situaci na korejském poloostrově, tato oblast v posledních týdnech již několikrát dokázala pohnout náladou investorů po celém světě,“ potvrzuje analytik společnosti Cyrrus Marek Hatlapatka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Znalec Koreje Viktor Hollmann a analytik společnosti Cyrrus Marek Hatlapatka ve Světě o deváté hodnotí ekonomické dopady konfliktu na Korejském poloostrově

V současné době globální propojenosti se to podle něho týká celého světa – USA, Evropy, Asie, nejsilněji pochopitelně států, které nejvíce obchodují s Jižní Koreou.

Znalec Koreje Viktor Hollmann, který má doktorát z Korea Advanced Institute, si nemyslí, že by se schylovalo k válce: „Nicméně severokorejský režim je nepřehledný a otázkou je, jak se ta situace bude vyvíjet do budoucna.“

Klíčová role Číny

„Nejde ani tak o Jižní Koreu jako o pozici Číny, která je klíčovým partnerem pro Severní Koreu, ale zároveň je dnes již největším obchodním partnerem Jižní Koreje. Čína má tedy zájmy na obou stranách a jakýkoli konflikt v této oblasti by byl proti nim. Věřím tomu, že čínská vláda má dostatek možností, jak konfliktu zabránit,“ hodnotí Hollmann roli Číny.

Severní Korea získává 99 procent energie – uhlí, paliv, zejména ropy – přes Čínu. Kdyby Čína cítila ohrožení svých zájmů v Jižní Koreji, hájila by si je podle Hollmanna i proti KLDR.

„Už vzhledem k tomu, že objem obchodu Číny s KLDR se odhaduje na necelé 3 miliardy dolarů a s Jižní Koreou na 140 miliard dolarů, a vzhledem k tomu, že Čína má zhruba 600 tisíc obyvatel v Soulu, tedy několik desítek kilometrů od demilitarizovaného pásma,“ upozorňuje.

Také Hatlapatka se domnívá, že k opravdovému válečnému konfliktu nedojde. Hlavní nebezpečí vidí v odlivu kapitálu zahraničních investorů, ke kterému již dochází. Zavádějí se například některá opatření ve zdanění pohybu přeshraničního kapitálu.

„Je otázka, zda je odliv kapitálu způsobený současným napětím nebo jestli se jedná o přirozený vývoj,“ reaguje Hollmann. „Korea se stává investiční zemí – vidíme investice Hyundai u nás nebo LG Electronic v Polsku. Dodává na světové trhy 50 procent LCD panelů pro počítače a veškeré zobrazování nebo flash pamětí.“

Tomáš Pavlíček, Roman Chlupatý, Lucie Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme