Kvůli nepokojům v Libyi zdraží benzín a nafta i v Evropě

Cena ropy letí kvůli chaosu v Libyi nahoru. Násilí na severu Afriky vystrašilo světové trhy. Barel ropy tak zdražil zhruba o 10 dolarů. Vyšší cena se už brzy projeví i u čerpacích stanic v Česku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Libye protest Srbsko

Libye protest Srbsko | Zdroj: ČTK

Libye má největší zásoby ropy ze všech afrických zemí. Z hlediska vývozu je dvanáctou nejdůležitější zemí na světě a patří k významným členům ropného kartelu OPEC. Některé libyjské kmeny přitom v reakci na brutální zákrok režimu proti demonstrantům pohrozily přerušením dodávek. A zahraniční ropné společnosti už z Libye raději evakuují své zaměstnance.

Zastavení libyjských ropných kohoutků by ale podle Štěpána Pírka ze společnosti Colosseum nemělo žádné fatální dopady.

„Libye exportuje zhruba 1,5 miliónu barelu denně, nicméně případné zastavení exportu by nebylo kolapsem celosvětového trhu s ropou, protože OPEC disponuje velkými rezervními kapacitami, které jsou rychle dostupné, a čítají zhruba 4 – 5 miliónů barelů denně,“ říká Pírko.

Svět by tedy byl schopen výpadek libyjské ropy nahradit. Jenže cena ropy neletí nahoru jen kvůli Libyi. Trhy berou v úvahu i možnost, že se nepokoje přesunou do dalších zemí, hlavně do Perského zálivu. Chaos v Saudské Arábii nebo Íránu by byl z hlediska ropné produkce katastrofou.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ondřej Houska o dopadu libyjské krize na cenu ropy.mp3

„To je riziko, které není nijak vysoké, ale pokud by k němu došlo, byl by to kolaps neskutečného rozměru. Tomu by už žádné otevření kohoutku odjinud nepomohlo,“ upozorňuje analytik.

Současné vysoké ceny ropy tak už do určité míry obsahují rizikovou přirážku pro případ, že by se nepokoje šířily i do dalších ropných zemí. Zdražení už brzy poznáme i na čerpacích stanicích v Česku.

„Skokové zvýšení cen už zasáhlo velkoobchodní trhy a bude trvat zhruba jeden týden, než se dostane do maloobchodních cen,“ upozorňuje Štěpán Pírko ze společnosti Colosseum.

OPEC bude podle analytiků držet cenu ropy vysoko

Určitým řešením by mohlo být, kdyby se na trh dostalo větší množství této suroviny, tedy kdyby kartel OPEC zvýšil svou produkci. Přesně k tomu už vyzvaly Spojené státy. Ale podle analytiků k tomu nedojde. Režimy v zemích produkujících ropu se totiž událostí v Libyi nebo Egyptě bojí. Televizi CNBC to potvrdil analytik banky JP Morgan Erik Wytenus.

„V celé řadě zemí OPEC je spousta mladých lidí bez práce. Tyto státy potřebují vysokou cenu ropy, aby měly peníze na dávky pro nezaměstnané. OPEC se podle nás bude chovat jako taková ropná centrální banka, bude se snažit držet cenu ropy hodně vysoko,“ uvedl Wytenus.

Obyvatelé Benghazi mávají vlajkou z éry před vládou Kaddáfího | Foto: ČTK

Štěpán Pírko k tomu dodává, že za vysoké ceny ropy ale rozhodně nemůžou jen arabští šejkové z OPECu nebo střelba do demonstrantů v Libyi. Ropa zdražuje už několik měsíců, a to kvůli vysoké poptávce. Světové ekonomice se po krizi začíná opět dařit a s tím se vrací i žízeň po tak zvaném černém zlatě. Na nízké ceny ropy tak asi můžeme pro dohlednou dobu zapomenout.

Ondřej Houska, Aneta Vojtěchová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme