MMF povede poprvé žena, Francouzka Lagardeová

Francouzka Christine Lagardeová se podle očekávání stane novou ředitelkou Mezinárodního měnového fondu. Nahradí krajana Dominika Strauss-Kahna, který odstoupil kvůli sexuální aféře. Lagardeová je první ženou v čele klíčové globální finanční instituce od jejího vzniku po druhé světové válce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Christine Lagardeová.

Christine Lagardeová. | Zdroj: Reuters

Lagardeovou dnes zvolila výkonnou ředitelkou rada Mezinárodního měnového fondu. Do funkce nastoupí 5. července na pětileté období.

Přehrát

00:00 / 00:00

O zvolení Christine Lagardeové do čela MMF informoval z Paříže spolupracovník ČRo Jan Šmíd

Ve volbě byla velkou favoritkou, zejména proto, že ji podpořily velké země jako Čína, Rusko a Brazílie a dnes tento výsledek zpečetila podpora Spojených států.

Vedle Lagardeové se o stejnou funkci ucházel guvernér mexické centrální banky Agustín Carstens. Toho ale prosazovala jen většina Latinské Ameriky, Kanada a Austrálie.

Jmenování pětapadesátileté francouzské ministryně financí neohrozily ani justiční potíže ve vlastní zemi. Soud teprve v příštích dnech rozhodne o roli Lagardeové v případu Bernarda Tapieho.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ekonom Pavel Mertlík okomentoval zvolení Christine Lagardeové do čela MMF ve Stalo se dnes

První žena v čele fondu se své funkce ujímá v době, kdy Evropou otřásá dluhová krize. Jejím prvním úkolem bude pomoci řešit situaci kolem Řecka.

Hlavní ekonom Raiffeisenbank Pavel Mertlík se domnívá, že osobnost Lagardeové by k řešení krize eurozóně mohla přispět.

„Jde o dvě roviny. První je vnitřní fungování fondu, kde si myslím, že skutečnost, že to je právě Lagardeová, není až tak významná. Mohl by tam být významný neformální vliv, který ona má mezi lídry Evropské unie,“ míní Mertlík.

Jan Šmíd, Silvie Třeslínová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme