Nejstarší švýcarská banka končí. Přiznala, že pomáhala k daňovým únikům

Po více než dvou a půl století končí nejstarší švýcarská banka Wegelin. Američtí vyšetřovatelé ji usvědčili z toho, že napomáhala bohatým Američanům k daňovým únikům.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Švýcarské franky

Švýcarské franky | Foto: Fotobanka stock.xchng

Bankovní dům, který vznikl v roce 1741, u okresního soudu v Manhattanu přiznal, že pomáhal bohatým Američanům k daňovým unikům. Zaplatí 74 milionů dolarů jako pokutu. Americké úřady pak zastaví vyšetřování.

Banka pomáhala Američanům asi 10 let, kontroverzní praktiky se týkaly asi sta klientů. Celková částka, kterou Američané nemuseli na daních odvést, dosahuje podle amerických úřadů 1,2 miliardy dolarů, v přepočtu tedy přes 23 miliard korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

Okolnosti konce švýcarské banky Wegelin přiblížil komentátor ČRo Milan Slezák.

Banka Wegelin, která sídlí ve městě Sankt Gallen, není první, na kterou se americké úřady zaměřily. Jako první však přiznala, že porušovala americký zákon.

Hájila se tím, že neměla žádné své odnože v USA, takže by ji nenapadlo, že bude v USA popotahována soudně a také se prý domnívala, že nedělá nic, co by bylo v rozporu se švýcarskými zákony.

Pro nejstarší švýcarskou banku se stal proces osudným a končí. Americká prokuratura si navíc slibuje, že tím prolomí švýcarské bankovní tajemství.

V posledních pěti letech čelí velké švýcarské finanční instituce silnému tlaku z okolních států, kterým vadí, že v alpské zemi mizí spousta nezdaněných peněz. Diskrétnost, z níž banky po desetiletí a staletí těžili, je tak vážně ohrožena.

Milan Slezák, Pavel Polák, Vojtěch Kouřímský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme