Obama stále doufá v odvrácení americké fiskální krize, čas se však krátí

Spojené státy se blíží k takzvanému fiskálnímu útesu a v zemi tak sílí obavy z recese. Demokraté a republikáni totiž ještě stále nenašli novou dohodu balíčku daňových úlev. Ty předchozí vyprší prvního ledna. Šéf Bílého domu Barack Obama přesto stále doufá v odvrácení fiskální krize.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Barack Obama na tiskové konferenci po schůzce s lídry Kongresu

Barack Obama na tiskové konferenci po schůzce s lídry Kongresu | Zdroj: Reuters

Obama v televizi NBC varoval, že by případná nedohoda negativně zasáhla finanční trhy a poškodila americkou ekonomiku.

„Doufám, že během příštích 48 hodin lidé pochopí, že bez ohledu na stranické rozdíly je naší nejvyšší prioritou zajistit, aby nestouply daně pro střední třídu. To by těžce poškodilo naši ekonomiku,“ uvedl americký prezident.

Pokud se politici do úterý neshodnou, zvýší se od středy automaticky daně prakticky všem Američanům. V úhrnu to bude kolem 500 miliard dolarů. To by bylo největší jednorázové zvýšení daní v historii Spojených států.

Zároveň se mají snížit státní výdaje. Tyto dva ekonomické skoky by pak s největší praděpodobností stáhly americkou ekonomiku do recese.

Tomáš Lörincz, Radiožurnál, Vojtěch Kouřímský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme