Obilí prudce zdražuje, trh se obává neúrody

Ceny pšenice letí prudce nahoru. Za posledních devět dní se na světových burzách zvýšily o více než 40 procent. Poptávku zvyšují obavy z letošní úrody, která bude kvůli vedru, suchu, požárům, ale také přívalovým dešťům zřejmě špatná.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zrna obilí

Zrna obilí | Foto: Corel GALLERY

Nevalné výsledky už hlásí Rusko, Ukrajina, mnohé země Evropské unie, ale také Británie a Kanada. Někteří experti se obávají, že takto prudký nárůst cen by mohl způsobit podobné nepokoje, jako před dvěma lety, kdy kvůli drahým potravinám protestovaly tisíce lidí od Haiti až po Egypt.

Přehrát

00:00 / 00:00

Agrární analytik Petr Havel se zvýšených cen obilí neobává

Agrární analytik Petr Havel se podobného scénáře neobává. Cena sice roste raketově, pořád je ale podle něj na úrovni sedmdesáti procent z roku 2007.

„Myslím si, že cena ještě trochu vzroste, cen z roku 2008 ale nedosáhne. Naopak na přelomu letošního a příštího roku půjdou ceny zase dolů, už proto, že vysoké ceny těchto komodit jsou i politickým problémem,“ tvrdí Havel.

Česko bude vyvážet

Zdůraznil, že jsou i země, které meziročně hlásí lepší úrodu, například USA nebo Austrálie. Světové zásoby obilí jsou navíc na vysoké úrovni, protože poslední dvě sklizně byly celosvětově rekordní.

„Je třeba si také uvědomit, že cena obilí se na konečné ceně potravin podílí jen deseti až patnácti procenty,“ uvedl analytik a dodal, že určitou roli hrají při současném zvyšování ceny pšenice i spekulanti.

U nás se podle Havla očekává propad letošní sklizně obilí o pět procent. „Česká republika je v oblasti produkce obilovin vysoce přebytková, takže stejně budeme mít jako každý rok spíš problém, kam tu nadprodukci vyvézt,“ upozornil Petr Havel.

Igor Maňour, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme