Podle OECD ohrožuje světovou ekonomiku krize eurozóny a recese

Oživování světové ekonomiky ohrožuje krize v eurozóně. Prohlásil to hlavní ekonom Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj Pier Carlo Padoan k dnešní globální ekonomické prognóze. Nová předpověď OECD, podobně jako její listopadová předchůdkyně čeká, že letos ekonomika vyspělého světa mírně zpomalí růst a příští rok díky příznivému vývoji ve Spojených státech a Japonsku zesílí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sídlo OECD v Paříži

Sídlo OECD v Paříži | Foto: www.oecd.org

Padoan vyzval evropské vlády a Evropskou centrální banku, aby rychle zastavily propad do recese. Ten podle něj eurozóně jako celku hrozí v důsledku další vlny dluhové krize v souvislosti s politickým vývojem v Řecku a problémy bank ve Španělsku.

Pier Carlo Padoan také prohlásil, že eurozóna je už údajně blízko k tomu, aby naplnila nejhorší možný scénář z listopadové prognózy.

„Jedná se o odchod Řecka z eurozóny, ať už organizovaný, nebo neorganizovaný. OECD ale samozřejmě není pro tento scénář,“ vysvětluje Karel Dyba, stálý představitel České republiky při OECD.

Přehrát

00:00 / 00:00

O zprávě OECD mluvil na Rádiu Česko Karel Dyba, stálý představitel České republiky při OECD

„OECD potřebuje strukturální reformy, tedy usnadnění podmínek podnikání a neregulační opatření. Méně zákonů, když se jeden přijímá, tak dva zrušit. Aby to neohrožovalo podnikání. Aby trh práce byl pružnější. Existují také možnosti na úrovni celé Evropy,“ pokračuje Dyba.

OECD v dnešním standardním scénáři předpověděla eurozóně letos pokles o desetinu procenta a příští rok oživení jen o 0,9 procenta.

Průměrná čísla ale maskují obrovské rozdíly mezi rostoucím severem a padajícím evropským jihem. Německá ekonomika by letos měla vykázat růst 1,2 procenta a příští rok dosáhnout dvouprocentního tempa.

Česká ekonomika by měla letos klesnout o 0,5 procenta, příští rok vzrůst o 1,7 procenta a dostat se tak na úroveň roku 2011.

Eva Ziliziová, Ondřej Houska, Zdeněk Strnad Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme