Propad eura zvýšil nervozitu investorů

Trh se obává rozšíření problémů z periferie eurozóny do jejího středu. V hledáčku je i Francie, což potvrdil rozdíl mezi výnosy francouzských a německých dluhopisů. Tento ukazatel důvěry investorů ve schopnost zemí splácet své závazky se vyšplhal na nejvyšší úroveň za dobu existence měnové unie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

pracoviště makléře Pražské burzy

pracoviště makléře Pražské burzy | Foto: Marián Vojtek

Euro proto v noci na dnešek propadlo na nejnižší úroveň za poslední více než měsíc. Akciové indexy dnes po ránu v Asii ztrácely, a to až 3 procenta. Nervozita investorů se stupňuje. Riziková aktiva jsou proto i nadále pod výprodejním tlakem.

Makléř společnosti Wood and Company Filip Kejla ve Světě o osmé potvrdil, že kolísavost trhů se promítá i na pražské burze. “Vidíme jeden den růsty na velmi lušných objemech, druhý den pak výrazné poklesy. Situaci ovlivňují jakákoli mikrozprávy nebo výsledky firem. Kolísavost je obrovská.”

Přehrát

00:00 / 00:00

Makléř společnosti Wood and Company Filip Kejla ve Světě o osmé

V případě eura se v krátkodobém horizontu považuje za dno hranice 1,34 za dolar. „Pokud bude euro dále oslabovat, bude to stahovat okolní burzy směrem dolů - a pražská nebude výjimkou. Myslím si, že krátkodobě – dnes a zítra – se k této hranici nedostaneme,“ uvedl Kejla.

Sitauci na pražské burze podle jeho slov ovlivňují zejména zprávy ze zahraničí. „Jakákoli špatná zpráva bude podle jeho slov v tomto sentimentu jen přiléváním oleje do ohně.“

Těžební společnost NWR za letošní tři čtvrtletí snížila zisk o 26 procent na 121 milionů eur (zhruba 3,1 miliardy Kč). Tržby ale zvýšila o desetinu na 1,24 miliardy eur.

„Myslím si, že dnes uvidíme jednoznačně nižší otevření na akciích NWR a myslím si, že investoři se budou titulu spíš krátkodobě zbavovat.“
Filip Kejla však považuje cenu akcie 137 korun za kus za zajímavou. „Společnost NWR potvrdila, že bude mít celoroční výhled tržeb i dosažení zisku.“

Obecně se nedaří naplňovat tržby v takové míře, jak investoři očekávali. Podle Kejly by si lidé měli hledat při investicích společnosti, které mají silnou rozvahu, hodně kapitálu, hodně penez na účtech a vyplácejí dividendu.

„Vyhnul bych se asi krátkodobě rizikovým akciím, jako jsou třeba akcie bank, i když mohou být z krátkodobého hlediska zajímavé, když se trhy obrátí nahoru,“ míní Filip Kejla.

Roman Chlupatý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme