Rolls Royce zaplatí 100 milionů dolarů za vadné letecké motory

Výrobce motorů Rolls Royce přiznal vinu za vadné motory airbusů A380. Vyplatí australské letecké společnosti Qantas 100 milionů dolarů odškodného za to, že loni na podzim jeden z motorů tohoto letadla vybuchl přímo za letu. Qantas na oplátku stáhne žaloby, kterými se domáhal nahrazení škody.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Airbus A380 v barvách společnosti Qantas

Airbus A380 v barvách společnosti Qantas | Foto: Qantas Airways Ltd.

Po listopadové nehodě všech šest airbusů A380 patřících společnosti nemohlo z bezpečnostních důvodů létat a Qantas tak utrpěl ztrátu na ušlém zisku.

Aerolinkám se ale poslední půlrok lepí smůla na paty. Kromě problémům s motory se potýká s oblakem sopečného popela z chilské sopky. Kvůli zákazu létání přišel dopravce odhadem o 25 milionů dolarů.

Zájem o cestování také klesá kvůli povodním a zemětřesením, které nedávno postihly Austrálii a Nový Zéland. A nespokojení zaměstnanci vyhrožují stávkou.

Navzdory tomu se očekává, že aerolinky příští týden oznámí hrubý zisk za poslední rok přes půl miliardy dolarů.

Ondřej Bouda Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme