Summit G20 v Cannes ovlivnila nejistota kolem pomoci Řecku

Řecké obstrukce kolem přijetí mezinárodní finanční pomoci narušily začátek summitu zemí skupiny G20 ve francouzském Cannes. Státníci na něm měli mluvit hlavně o globálních problémech ekonomiky, o reformě světového finančního systému a možná i o zavedení celosvětové daně z finančních transakcí, takzvané daně Robina Hooda.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Summit G20 v Cannes

Summit G20 v Cannes | Zdroj: Reuters

Nejistota v eurozóně, kvůli ohrožení záchranného plánu pro Řecko uspořádáním referenda o jeho přijetí, oslabila postavení Evropské unie v jednáních. Unie chtěla na summitu vystupovat jako jednotný a rozhodný partner. Řecko tento záměr torpédovalo prohlášením premiéra Papandrea o úmyslu nechat občany rozhodnout o přijetí další finanční pomoci v referendu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Z Cannes se přihlásil zpravodaj Českého rozhlasu Pavel Novák

Německo a Francie Řecku pohrozily neposkytnutím dalších 8 miliard eur na chod státu, když nebude referendum rychle a nebude znamenat přijetí záchranného plánu.

Německá kancléřka Angela Merkelová i francouzský prezident Nikolas Sarkozy doporučili řecké vládě, aby pokud opravdu musí mít referendum, aby se zeptali občanů, jestli chtějí nebo nechtějí být součástí eurozóny.

ČTĚTE TAKÉ: Papandreu vyčkává s rezignací, opozici nabídl jednání

Dali tak Řecku jasně najevo, že to půjde dál i bez něj. Ještě před několika měsíci přitom od předních evropských politiků zněla prohlášení typu ‚nenecháme Řecko padnout,‘ nebo ‚Řecko zůstane v eurozóně.‘

Daň Robina Hooda

Na summitu se už ale začalo jednat o opravdu globálních otázkách. Například myšlence celosvětově zavést daň z finančních transakcí.

„Vyměnili jsme si naše názory na zdanění aktivit finančních institucí. Doufám, že najdeme společné zhodnocení takové operace, která přispěje finančnímu světu k řešení dnešní krize,“ prohlásil hostitel summitu, francouzský prezident Nicolas Sarkozy.

O průběhu schůzky měl ale určitě jiné představy. Evropská unie a Francie chtěly hrát na summitu první housle. Zdá se ale, že na ně zbude asi jen výstup s trianglem.

Pavel Novák, Igor Maňour Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme