Výrobce hliníku Alcoa hospodařil se ztrátou. Tržby stouply o 6 procent

Americký výrobce hliníku Alcoa v noci na dnešek nahlásil za říjen až prosinec očekávanou ztrátu a nad očekávaní dobré tržby. Na mírně optimistické notě tím zahájil sezónu, v rámci které americké společnosti obchodované na burze zveřejňují svá čísla. Ekonomika Spojených států v tomto roce nejspíš zpomalí a nálada spotřebitelů se tak horší.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

METAZ - nalévání roztaveného hliníku do nádrže u tvarovacích forem

METAZ - nalévání roztaveného hliníku do nádrže u tvarovacích forem | Foto: Pavel Pavlas

Světová hlinikářská jednička, americká společnost Alcoa, hospodařila s čistou ztrátou ve výši 191 milionů dolarů. Celkové tržby stouply o 6 procent na 5,99 miliard dolarů.

Výsledky Alcoy se běžně považují za indikátor aktivity v mnoha průmyslových odvětvích - od výrobců obalů až po automobilky. Poslední čísla napovídají ekonomický útlum a útlum poptávky v posledních dvou čtvrtletích.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem Světa o osmé byl analytik BH Securities Petr Hlinomaz

„Tento trend by si mohl obrátit a po útlumu by mohla následovat živější fáze v prvních dvou kvartálech roku. A pak je tam samotná informace Alcoy, že tržby rostly o 6 procent, přitom tam byla vykázána určitá ztráta, i po zanedbání takových jednorázových položek. To indikuje, že trh je relativně slibný a že Alcoa se nějakým způsobem musela přizpůsobit,“ říká analytik BH Securities Petr Hlinomaz.

Přizpůsobení znamená redukci nákladů, kdy se Alcoa snaží omezit výrobní kapacity v určitých částech tak, aby byla profitabilní. Zároveň slibuje zlepšení cen hliníku na trzích, i poptávky z leteckého průmyslu. Optimismus může být opodstatněný i v dalších odvětvích.

„Lepších výsledků bychom se mohli dočkat ve finančním sektoru. Naopak z pohledu výhledu na další období může být citlivější situace v technologickém sektoru. Pokud by se tam neukázala žádná překážka, tak by to bylo příznivé pro další období,“ vysvětluje Hlinomaz.

Optimistická očekávání by mohla podpořit statistiky týkající se nezaměstnanosti, které se zlepšovaly.

„To by mohlo znamenat nižší nezaměstnanost nebo její pokles by mohl vydržet, a to by byl skutečně impuls, nebo podmínky pro to, aby spotřeba domácností vzrůstala. Tím pádem by ani americká ekonomika neklesla nebo nestrádala v příštím roce tak, jak se předpokládá. Byť ten předpoklad jsou 2 procenta ročního růstu," dodává Hlinomaz.

Roman Chlupatý, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme