Koupě ojetiny je v Česku loterie. Odborníci radí auto prověřit a důkladně číst smlouvu

Koupě ojetého auta je finančně výhodná, v České republice ale i hodně riskantní. Nejde přitom jen o „omlazování“ aut a přetáčení tachometru. Jak se nyní ukazuje, zákazník si může z bazaru nevědomky odvézt i kradené vozidlo a posléze o něj bez náhrady přijít. Odborníci proto doporučují před takovou koupí vše důsledně prověřovat.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Autobazar (ilustrační foto)

Autobazar (ilustrační foto) | Foto: Jan Říha

V rámci akce Čistka policisté odhalili na 1700 kradených aut, která byla legalizována pomocí padělaných dokladů. A to zatím prověřili jen třetinu registračních míst.

Zároveň už začali kradená auta zabavovat jejich současným majitelům. Šance, že tito lidé dostanou své peníze zpět, je ale minimální.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na rady, jak předejít koupi kradeného automobilu, se Radiožurnál ptal Martina Pajera ze společnosti Cebia

„Záleží v první řadě na smlouvě, kterou uzavřeli s prodávajícím ,“ říká Martin Pajer ze společnosti Cebia, která se právě na prověřování původu ojetých vozidel zaměřuje.

Smlouva by podle něj měla obsahovat přesný popis auta a jeho technický stav. Důležité je také ujednání, že pokud bude v budoucnu zjištěn jakýkoliv právní problém s vozidlem, prodávající musí peníze vrátit.

„Rozhodně je také třeba si dávat pozor na formulace typu ‘stav tachometru‘ nebo ‘tak, jak vozidlo leží a běží‘ a na to, jestli se smlouva uzavírá podle občanského, nebo obchodního zákoníku,“ doplnil Pajer.

V bazarech jsou tisíce kradených aut, policie je zabavuje novým majitelům

Číst článek

Je zřejmé, že na legalizaci kradených aut se podíleli i někteří zaměstnanci registrů vozidel. Má tedy obyčejný člověk šanci zjistit, co vlastně kupuje? Jednou z možností je prověřit historii auta pomocí online systému PROVIN.

„Stačí získat od prodávajícího kopii technického průkazu a během 48 hodin člověk může zjistit dotazem do našeho systému, jestli vozidlo bylo v zahraničí vůbec někdy přihlášeno, zjistí se důvod odhlášení, jestli to nebylo odhlášeno z důvodu totální havárie nebo třeba vyhoření, a zjistí se i to, jestli vozidlo nebylo v zahraničí evidováno jako odcizené,“ vysvětlil Pajer.

Na stránky zkontrolujsiauto.cz se měsíčně obrací kolem 30 tisíc lidí a zhruba 40 procent zadaných aut má nějaký problém. I to ukazuje, že při nákupu ojetiny raději nikomu a nic nevěřit a všechno si ověřovat.

Eva Kézrová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme