Berdych po osmifinále Australian Open: Tímhle to ještě nekončí!

Tenista Tomáš Berdych poprvé v kariéře postoupil do čtvrtfinále prvního grandslamu sezony, Australian Open. V osmifinále porazil Španěla Verdasca 6:4, 6:2 a 6:3 a o semifinále si zahraje se Srbem Djokovićem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tomáš Berdych

Tomáš Berdych | Foto: Pavel Kvapilík

Tomáši, po těch několika osmifinálových účastech tedy v Austrálii poprvé čtvrtfinále. Vypadalo to, že Vás to na kurtu hodně dojalo po třísetovém vítězství nad Verdascem.

Tak dojalo, na to je čas, to ještě není potřeba volit takováhle slova. Já jsem byl určitě spokojený s tím, co se na kurtu dělo, až možná na ten začátek, kdy se mi nepovedlo podržet si podání a dal jsem mu trošku šanci. Ale pak dva vybojované gamy hned nato byly hrozně důležité a myslím, že hodně rozhodly. Alespoň z mého pohledu. Pak jsem se zase zklidnil a začal jsem si daleko víc věřit. Pak už to šlo v dobrém rytmu, v tom, co jsem chtěl hrát, až do konce.

Přehrát

00:00 / 00:00

Berdych po osmifinále Australian Open: Tímhle to ještě nekončí!

Bylo hodně obtížné to, že Španělův rytmus nebyl právě tak pravidelný, hrál jakoby nárazově, měl tam časté přestávky kvůli tejpování …

To není nic příjemného, když člověka něco tlačí v botě. Pak má problémy, musí si to nechat ošetřit a honí čas, musí rychle z lavičky atd. Takže si myslím, že to určitě i pro něj bylo daleko horší než pro mě. Já jsem si jel svoje věci, co jsem potřeboval. A vůbec jsem se nezajímal, jestli tam má nějaký problém nebo ne.

Vy jste hodně říkal, že jste pracoval na servisu, teď jste utkání zakončil dvěma esy. Když k tomu přičtete těch devět nevynucených chyb, oproti devětatřiceti Verdasca, jde si představit ideálnější zápas z Vašeho pohledu?

Myslím si, že úplně ideální by to asi bylo, kdybych si v začátku neprohrál podání a nedal mu tu šanci, kterou nevyužil. Ale je dobře, že ty věci, na kterých jsme pracovali – ať to, že člověk nedělá tolik chyb, ale pořád se mu daří hrát dost agresivně, navíc ještě na to jaký byl dnes těžký soupeř – tak se daří. O to je to cennější! Ze servisu bych možná ani tak nevyzdvihoval ty esa, ale spíš že se mi daří dělat daleko víc bodů, dávat daleko více prvních podání. A pak když k tomu přijde i nějaké to eso, tak je to bonus.

Už potřetí jste hrál na stejném místě – v Margaret Court Aréně. Jak moc to pro Vás teď bylo důležité, že jste měl to místo ‘osahané‘ a vyzkoušené?

Těžko říct, jestli to byla nějaká výhoda nebo ne. Zatím skoro všechny zápasy, co jsem tam hrál, byly vítězné. Letos jsou to všechny. I to publikum - je hezké, když je ten kurt úplně plný, atmosféra byla fakt hezká! Taková se na běžných turnajích nebo třeba i grandslamových nevidí.

Teď se obrací na turnaji Vaše role. Doposud jste měl hráče žebříčkově pod sebou, teď už jdete proti favoritům. Je tato situace pro Vás osobně lepší?

Teď honili všichni mě a teď budu zase honit já je. Takže jsem rád, že se ta role zase obrátila, že se mi povedlo splnit, co jsem si před turnajem předsevzal. A určitě tímhle to ještě nekončí. Troufám si říct, že ten klid na kurtu, i s těmi výsledky, byl po zápase s Kohlschreiberem. Když jsem potom šel hrát s Gasquetem, tak jsem cítil pohodu už předtím a věděl jsem, že se mi daří, že hraju v pohodě. A těšil jsem se na každé další utkání. Člověk si tím nějak jakoby projde a zápas od zápasu je to lepší.

Jaroslav Plašil Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme