Berdycha čeká na úvod Turnaje mistrů Wawrinka, 1. zápas ještě nevyhrál

Už popáté v řadě bude Tomáš Berdych bojovat na Turnaji mistrů v Londýně. Český tenista se od 15 hodin utká v zahajovacím duelu skupiny A se Švýcarem Stanem Wawrinkou a bude chtít jistě zlomit svou nepříznivou bilanci z prvních londýnských zápasů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tomáš Berdych (vpravo) si s ostatními účastníky Turnaje mistrů pořídil "selfie". První zápas hraje dnes

Tomáš Berdych (vpravo) si s ostatními účastníky Turnaje mistrů pořídil "selfie". První zápas hraje dnes | Zdroj: Reuters

„Musíte dobře začít. Už první zápas je strašně důležitý a od něj se vše může odvíjet. Ale neznamená to, že když první zápas nevyjde, je vše ztracené,“ ví dobře Tomáš Berdych, jenže zatím ani jednou se mu na oblíbeném místě, v londýnské O2 aréně nepovedlo prvního soupeře ve skupině porazit.

Nejblíže vítězství byl český tenista v roce 2011 paradoxně proti tomu nejlepšímu hráči světa. Srb Novak Djoković, který v té sezoně vyhrál tři grandslamové turnaje a držel neskutečnou sérii čtyř desítek vyhraných duelů v řadě, ale utekl z mečbolu a tehdy si hodně oddechl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dosavadní účasti Tomáše Berdycha na Turnaji mistrů shrnul reportér ČRo Jaroslav Plašil

„Byl to asi nejtěžší zápas od US Open, i když jsem nebyl spokojený s hrou, kterou jsem předváděl. Tomáš byl napřed. Skvěle servíroval a bylo těžké s ním soupeřit,“ přiznal tehdy Novak Djoković.

Naopak v šatně českého tenisty bylo tenkrát hodně smutno. „Prohrál hodně zápasů, ale tohle bylo smutné. Vždy se snažíme být v místnosti s ním, aby se prohra rozložila na všechny. Ale tentokrát jsme ho tam nechali samotného,“ svěřil se tehdy Berdychův kondiční kouč David Vydra.

I přes porážku dokázal Tomáš Berdych v roce 2011 postoupit do semifinále a předvedl v Londýně své nejlepší vystoupení. V dalších sezonách po prvním prohraném zápase nedokázal do semifinále postoupit, a někdy i postrádal energii, jako v roce 2012, kdy měl před sebou ještě daviscupové finále proti Španělsku.

Počtem účastí patří mezi nejlepší

Berdychovu formu na letošním Turnaji mistrů napoví už dnešní zápas se Švýcarem Stanem Wawrinkou. „Od prvního zápasu člověk hraje se soupeři, kterého na normálním turnaji může potkat nejdřív v nejlepší osmičce. Hned se začíná zostra,“ připomněl z Londýna český tenista.

Tomáš Berdych se mezi nejlepší osmičku sezony výsledkově vešel popáté za sebou. Něco podobného dokázali z tenistů současné éry pouze Srb Novak Djoković, Španěl Rafael Nadal, Brit Andy Murray a Švýcar Roger Federer, se kterým se jako s jediným z této výjimečné party Tomáš Berdych v londýnské hale na Turnaji mistrů ještě nikdy neutkal.

Jaroslav Plašil, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme