Český tenis čekají zřejmě hubená léta

Tenisový Davis Cup je sice týmovou soutěží, ale v případě toho českého výběru to tak úplně neplatí. Až na ojedinělé výjimky totiž výkony rostou a padají s dvojicí Tomáš Berdych Radek Štěpánek. A platilo to i teď v semifinále v Bělehradě, ve kterém se z postupu do finále radovali domácí Srbové.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tenista Radek Štěpánek

Tenista Radek Štěpánek | Foto: Česká sportovní/Pavel Lebeda

Tou výjimkou bylo pouze červencové čtvrtfinále v Chile, kde obvyklé opory skvěle zastoupili Jan Hájek a Ivo Minář, ale to byl pouze jeden jediný zápas v uplynulých dvou letech. Všechny další odtáhli Tomáš Berdych a Radek Štěpánek, a když už někdy nenastoupili, tak na výsledku nezáleželo.

„Říká se, že síla českého týmu je obrovská, ale Davis Cup hrajeme stále pouze dva. Byl bych nerad, aby to vyznělo tak, že hrajeme jen my a ostatní na to nemají. Kvalita je nicméně v těchto zápasech důležitá a tíha leží na nás. Tak to prostě je,“ říká Radek Štěpánek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Budoucnost českého daviscupového týmu. Téma reportáže Jaroslava Plašila.

Absence ostatních

Oproti ostatním týmům v Davisově poháru je to velký handicap, a projevilo se to i v semifinálovém duelu v Srbsku, zatímco soupeř rozložil zátěž na čtyři tenisty, nehrající kapitán Jaroslav Navrátil neměl na výběr. Štěpánek, Berdych, Štěpánek s Berdychem, Berdych a zase Štěpánek. Takové bylo složení pěti bělehradských zápasů, které rozhodly o tom, že Češi stejně jako loni salátovou mísu nezískají, takže to za rok zkusí znovu. Ale už možná na dlouhou dobu naposledy.

„Budu pevně věřit, že to může vydržet ještě rok nebo dva. Samozřejmě je to otázka spíše na Radka, protože je mu 32 let. Je sice fyzicky skvěle připravený a neopotřebovaný, ale singlový věk nebývá dlouhý,“ míní Navrátil.

Tomáš Berdych ani Radek Štěpánek zatím nehrajícímu kapitánovi Jaroslavu Navrátilovi nenaznačili, že by chtěli skončit, naopak, ale je jasné, že jejich spojení nemůže být věčné. A stejně tak je jasné, že český tenis čekají v brzké době hubenější léta, alespoň pokud jde o Davisův pohár.

„Bohužel mohou přijít chudší roky, ale i baráže a záchrany. Pro oba zmíněné je to totiž doslova oběť. Už tři roky bojují v enormě náročné soutěži. Je třeba se zamyslet,“ dodal Navrátil.

Předpovídá Jaroslav Navrátil, ostatně odvrátit baráž a postoupit z prvního kola se budou snažit čeští tenisté už za pár měsíců v březnu. Teď sice budou mezi nasazenými, ale i tak existují země, kterých se při středečním losu v Bruselu budou obávat.

„Jsou jen kvalitní soupeři a bude jen na klucích, jak se psychicky i fyzicky připraví,“ uzavřel nehrající kapitán.

Jaroslav Plašil, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme