Čeští tenisté si finále Davis Cupu nezahrají

Čeští tenisté nepostoupili do finále Davis Cupu. V Bělehradu prohráli se Srbskem 2:3. V rozhodujícím pátém duelu podlehl Radek Štěpánek Janku Tipsarevičovi 0:3 na sety. V úvodní nedělní dvouhře porazil druhý hráč světa Novak Djokovič Tomáše Berdycha 3:1. Ve finále se tak v prosinci utká opět v Bělehradu Srbsko s Francií, která porazila Argentinu 5:0. Pro Srby to bude první finále Davis Cupu v historii.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Davis Cup

Davis Cup | Foto: Davis Cup

"Zklamání je velké, protože jsme tím zápasem žili. Letos jsem viděl, že máme větší šanci a že tu místu vyhrajeme. Španělsko bylo loni na antuce s Nadalem nehratelné, Srbsko je sice s Djokovičem také těžké, ale Djokovič první den nehrál. Tipsarevič mě strašně překvapil a Djokoviče může na tvrdém povrchu porazit snad jen Nadal," zhodnotil duel nehrající kapitán českého týmu Jaroslav Navrátil.

Radek Štěpánek se ještě ani nestačil rozehrát a už přišel o první set. Suverénní Tipsarevič, který na nedávném US Open porazil i domácí hvězdu Andyho Roddicka, dal Štěpánkovi nepopulárního 'kanára'. První hru získal až za stavu 0:1 ve druhém setu, ale vzápětí si opět prohrál servis.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nehrající kapitán českých tenistů Jaroslav Navrátil neskrýval zklamání

Zápas už byl ale vyrovnanější a v páté hře se Štěpánek dočkal premiérového brejku. Set dospěl až do tie-breaku, který začal lépe český tenista. Za stavu 6:5 měl mečbol, ale neproměnil ho. To se naopak hned poté povedlo Srbovi, který tak vedl už 2:0.

Také do třetího setu vstoupil lépe Tipsarevič a rychle získal vedení 4:0. Štěpánek se ale nechtěl vzdát snadno a snížil na 3:4. Víc už mu ale srbský tenista nedovolil a zvítězil ve třetí sadě 6:4. Srbsko tak získalo potřebný třetí bod a postoupilo poprvé v historii do finále této týmové soutěže.

Djokovič - Berdych 3:1

Úvod zápasu mezi Berdychem a Djokovičem nabídl opatrný tenis. Až po chvíli se Berdych začal více prosazovat a v sedmé hře získal Djokovičovo podání. Náskok jednoho brejku udržel až do konce první sady a získal ji poměrem 6:4. Berdych pokračoval v dobrém výkonu i na začátku druhého setu. Za stavu 3:2 se ale Djokovič vrhl po smeči a zůstal ležet na zemi. Po krátkém ošetření na lavičce se vrátil do hry a průběh zápasu se otočil.

Djokovič se zlepšil a získal druhý set 6:3. Ve třetí sadě byl srbský tenista výrazně lepší, třikrát vzal Berdychovi podání a zvítězil 6:2. Ve čtvrté sadě si Djokovič vyhrával své servisy s přehledem, zatímco Berdych se na ten svůj nadřel. V deváté hře už ho ale neudržel a nakonec prohrál 4:6.

Bělehrad: Srbsko - Česko 3:2

Djokovič - Berdych 4:6, 6:3, 6:2, 6:4

Esa: 4:7. Dvojchyby: 2:1. Nevynucené chyby: 34:58. Vítězné údery: 29:38. Využité brejkboly: 5 ze 10 - 2 ze 2. Celkem získané míče: 121:98. Čas: 3:14 hod.

Tipsarevič - Štěpánek 6:0, 7:6 (8:6), 6:4

Esa: 9:6. Dvojchyby: 7:2. Nevynucené chyby: 29:38. Vítězné údery: 34:20. Využité brejkboly: 6 z 8 - 2 z 5. Celkem získané míče: 99:77. Čas: 2:30 hod.

Alena Benešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme