Čeští tenisté ve světové konkurenci nezaostávají, tvrdí Mertl. Junioři se ale neprosazují

Čeští tenisté jsou sice v týmovém žebříčku ještě stále nejlepší na světě, ale je pravděpodobné, že toto výjimečné postavení v následujícím období ztratí. Po daviscupové porážce od Austrálie budou hrát o záchranu v elitní skupině. Navíc už delší dobu má reprezentační kapitán jen omezené možnosti při sestavování nominace, a tak to zřejmě bude pokračovat i v budoucnu. Talentovaných chlapců u nás vyrůstá ve srovnání s dívkami o poznání méně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Češi během utkání prvního kola Davis Cupu, kdy podlehli doma Austrálii 1:4

Češi během utkání prvního kola Davis Cupu, kdy podlehli doma Austrálii 1:4 | Zdroj: ČTK

Při návštěvě tenisového areálu, a je asi jedno, který zrovna navštívíte, to nemusíte vidět. Malých chlapců s raketou v ruce se totiž po antuce, koberci nebo betonu prohání dost. Jenže těch opravdu talentovaných se ve srovnání s děvčaty prosadí do špičky méně.

Vždyť jen asi jeden z pěti patří k nejlepším ve dvanácti i dvaceti zároveň, zatímco u děvčat je úspěšnost zhruba třetinová. A to mluvíme o českých podmínkách.

Přehrát

00:00 / 00:00

Českému tenisu chybí talentovaní junioři. Svazový šéf Ivo Kaderka ale současný stav nevnímá jako špatný

Konkurence ve světě je obecně mnohem tvrdší, takže i těžších okamžiků mladý kluk zažívá víc. A rozhodně ne každý nepřetržitý tréninkový dril provázený dost často porážkami na turnajích vydrží. Je poměrně málo hráčů, které ani v těch nejobtížnějších situacích nikdy nenapadlo s bílým sportem seknout.

„Člověka to trochu deptá, ale mě nikdy nenapadlo, že bych skončil. Byl jsem takový tenisový magor. Kdybych chtěl s tenisem seknout, tak by šlo o ztracenou práci,“ říká Jan Mertl, který teď dostal odměnu za celoživotní věrnost tenisu. Ve 33 letech si zahrál první daviscupový zápas.

Lepší než on jsou v současnosti z českých hráčů Tomáš Berdych, Lukáš Rosol, Jiří Veselý, momentálně zraněný Radek Štěpánek a Jan Hernych. Těsně za ním je Jaroslav Pospíšil s Adamem Pavláskem a na konci třetí stovky ještě figuruje jméno Marka Michaličky.

Česku chybí talentovaní tenisté. Nejsou konkurenceschopní, lituje Navrátil

Číst článek

Tento výčet sám o sobě není nijak špatný, naopak. Spíše je ale varující, že pouze Veselému s Pavláskem je méně než 28 let. A že mnohem větší problémy než v nejbližší budoucnosti mohou potkat reprezentační tým i v pozdějším období.

Vždyť třeba talentované české juniory v posledních letech na grandslamech prakticky nepotkáte.

„Nemyslím si, že situace není růžová. Pamatuji si mnoho vln, kdy už to vypadalo, že nastane nějaký problém. Vzpomeňte si za pár let třeba na jméno Patrik Rikl. Vždy se podaří vychovat někoho, kdo nahradí hráče, který končí,“ věří šéf tenisového svazu Ivo Kaderka.

Česko nepatří mezi tenisové národy

„Na to, jak jsme malý stát, tak v konkurenci tolik nezaostáváme,“ myslí si Mertl.

„Byly tady generace jako Ivan Lendl, Petr Korda, nyní je to Tomáš Berdych. Lidé asi počítají s tím, že to takhle bude do budoucna pořád, ale ve všech sportech je to stejné. Konkurence je nesmírná a my nejsme tenisovým národem, jako třeba Austrálie nebo Amerika,“ dodal 221. hráč světového žebříčku.

Také Lucie Šafářová považuje skoro za zázrak, že se v Česku tenisu ve srovnání s vyspělejšími zeměmi tolik daří.

„Jsou země, které pořádají grandslamy, do tenisu dávají spoustu peněz, ale top hráčky nemají. Není jednoduché vychovat tenistu světové úrovně, u mužů je to možná ještě těžší,“ podotkla světová jedenáctka.

Jaroslav Plašil, Petr Hašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme