I díky speciálním tréninkům se Tomáš Berdych drží mezi nejlepšími

Český tenista Tomáš Berdych se už čtvrtým rokem drží ve světové desítce. K vyrovnanosti výkonů mu slouží i speciální tréninkové metody, jako je trénink v sauně nebo ve speciálním stanu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tomáš Berdych po vítězném utkáním na Roladn Garros děkuje do hlediště divákům za podporu

Tomáš Berdych po vítězném utkáním na Roladn Garros děkuje do hlediště divákům za podporu | Foto: Jaroslav Plašil | Zdroj: Český rozhlas

„Berďa to chtěl vyzkoušet, tak jsme do toho šli. Dříve jsem dělal triatlon a stan si vyzkoušel, ale netrénoval jsem s maskou na obličeji,“ říká o tréninku se speciálním simulátorem nadmořské výšky kondiční trenér David Vydra.

Simulátor používal Tomáš Berdych při tréninku v zimní přípravě, protože si kvůli programu nemůže vyjet na opravdovou expedici do hor, ale díky tomuto stanu zažije tělo přibližně to co v Tatrách či Alpách.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nejdůležitější je cítit se dobře na kurtu, je přesvědčený Tomáš Berdych

„Používají se tři metody. My jsme zkusili spaní ve stanu, což je nejjednodušší. Stan se přimontuje na postel, takže hráč spí na vlastních matracích, akorát ve stanu, do kterého se hadičkou pouští vzduch,“ vysvětluje Vydra.

Tomáš Berdych se pak možná podobně komfortně jako na vlastních matracích cítil i na kurtu. Jenže na druhé straně, před Australian Open byl nemocný, a tak možná ani nešlo novinku objektivně vyhodnotit.

„Bylo to na jednu stranu zkreslující. Pak jsme se k tomu vrátili, a po krátkým hodně náročným bloku jsem si dost odpočinul. Všechno zlý je k něčemu dobrý, ale myslím si, že to funguje. Zatím s tím mám jenom dobrou zkušenost,“ říká před svým čtvrtfinálovým zápasem v areálu Rolanda Garrose Tomáš Berdych.

I proto simulátor nadmořské výšky použil i v přípravě na antukový grandslam. Je typem sportovce, který nedá na první efekt a chce dát všemu čas, než to vyhodnotí.

„Chce to určitý čas. Nejde začít a hned říct, že je to skvělý. Nejdůležitější je pocit na dvorci. Tam je člověk sám, a jestli má v týmu dva trenéry, deset trenérů nebo deset strojů, to je úplně jedno. Nejdůležitější je cítit se dobře na kurtu,“ dodává česká tenisová jednička.

Berdych funguje jako formule jedna. Jako pilot ví, co chce seřídit

Číst článek

„Vždycky jsme se drželi faktů a osvědčeného modelu a to se nám vyplatilo,“ potvrzuje David Vydra.

Třeba před zatím nejlepší grandslamovou sérií v roce 2010 zkoušel poprvé trénink v sauně, ale nechtěl ho pak automaticky opakovat jen proto, že byl zrovna na turnajích úspěšný a dosáhl postupně na semifinále v Paříži a finále ve Wimbledonu.

„Nemůžeme hned říct, to je super, to ti pomohlo. Musíme vědět, že to tak doopravdy je. Obecně se nemůžeme ve sportu obelhávat. Musíme vycítit, kdy to můžeme do přípravy zařadit, kdy je na to prostor. Aby to mělo správný efekt,“ vysvětlil David Vydra.

Jaroslav Plašil, Vojtěch Bureš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme