Kariéry Grafové a Agassiho ovlivňovali i Češi

Dva nejslavnější tenisté své doby tráví den v České republice. Ještě než si ale tenisoví manželé Steffi Grafová a Andre Agassi zahrají večer exhibici v pražských Vysočanech, zavzpomínal Američan a někdejší první hráč světa na svou minulou návštěvu naší země.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Andre Agassi a Steffi Grafová

Andre Agassi a Steffi Grafová | Foto: Filip Jandourek

„Ostrava, dobře se na to pamatuju, hrál jsem tam ve finále s chlapíkem, kterého jsem pak nikdy na žádném turnaji neviděl. Když se kvalifikoval do finále, tak jsem si říkal – ten bude brzo v nejlepší desítce. Ale v životě jsem ho pak neviděl. Jak jen se jmenoval? Kroslak, Krošlák, ano. A také si pamatuju, že to v průmyslové Ostravě vypadalo poněkud jinak než teď v Praze. Jsem tady poprvé a musím říct, že to jedno z nejkrásnějších měst na světě,“ myslí si Andre Agassi.

A není to zdaleka to jediné české, na co slavný manželský pár vzpomíná. Třeba Steffi Grafovou trénoval v době, kdy neohroženě vládla ženskému tenisovému světu, Pavel Složil. A zřejmě i díky němu vyhrála Němka v roce 1988 kompletní grandslam a ještě k tomu olympijský turnaj.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kariéry Grafové a Agassiho ovlivňovali i Češi

„Dobře, až já jednou napíšu knihu, tak by mohl být Pavel Složil velkou částí této knihy,“ směje se Stefanie Grafová v narážce na známou autobiografii svého manžela. „Měla jsem velké štěstí, že mě Pavel provázel začátkem mé kariéry, kdy jsem byla mladá. On mě dokázal provést těmi těžkými časy, kdy člověk začíná. Byl pro mě velkou osobností jak na kurtu, tak mimo něj.“

Zatímco Pavel Složil ovlivňoval Steffi Grafovou svými postoji a radami, jiný Čech Roman Prokeš zase jako vyplétač raket určoval, jak tvrdé údery bude Andre Agassi na své soupeře hrát.

„Ve své knize jsem mu pár stránek věnoval, je to skvělý profesionál. Svými dovednosti mi v mé kariéře moc pomohl. A je takovým neznámým hrdinou tenisu, takže jsem si na něj také pochopitelně vzpomněl v souvislosti s touto návštěvou,“ odpovídal novinářům Andre Agassi.

Slavný Američan hned na úvod tiskové konference českému tenistovi Jiřímu Novákovi vysvětloval, jakže to ve své knize na stránce 372 myslel, když psal: „Zavřu deník, vyjdu z pokoje, a nechám si nařezat od Jiřího Nováka. Ponižující."

Jaroslav Plašil Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme