Libuška Vondrejsová už 55 let učí nejmenší tenisty, trénovala i Smitkovou

Čeští tenisté patří dlouhodobě ke světové špičce, ženské i mužský týmy jsou v čele svých žebříčků. A třeba v nedávné ženské dvouhře Wimbledonu nebyla žádná jiná země úspěšnější. Ve světě se s uznáním mluví o prostějovském centru i české tenisové škole, která je postavená na obětavosti rodičů a dalších nadšenců.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Trenérka Libuška Vondrejsová se svými malými svěřenci

Trenérka Libuška Vondrejsová se svými malými svěřenci | Foto: Jaroslav Plašil | Zdroj: Český rozhlas

„Kdybych dětičky neměla, tak asi brzo umřu, protože mě strašně nabíjejí. Sice to neumí, hrají všeljak, musíte neustále všechno opakovat. Ale pak se to jednoho dne přelomí a vše je v pořádku,“ usmívá se trenérka Libuška Vondrejsová.

Ptát se na věk by bylo neslušné a pravdu by jí zřejmě nikdo nevěřil. Trénuje ale opravdu dlouho. „Už chodí i babičky. Učím děti od roku 1960,“ vzpomíná trenérka, která dává základy malým dětem v Hradci Králové v areálu TK Gruba nebo na školním hřišti na Slezském předměstí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Trenérku malých tenistů navštívil reportér ČRo Jaroslav Plašil

Sama přitom začala hrát tenis až v sedmnácti, do té doby byla basketbalistkou. Při sledování jejích tréninků je jasné, že je vystudovanou učitelkou. „Učila jsem v mateřské školce. Na základní bych nemohla, protože mě strašně stresuje známkování,“ vypráví.

I bez známkování je pro mladé tenisty tenisovou učitelkou prvního stupně. Místo čtení, psaní a počtů dává dětem tenisové základy, takže se snaží trpělivě vysvětlovat správné návyky při bekhendových či forhendových úderech.

„Říkám jim: ‚Přemýšlej, kam dáš raketu, kam míček‘. Dítě si musí vše uvědomit a na tenise je toho hodně. Dřív jsme učili rovný úder, teď se učí vytáčení a liftované údery,“ sleduje vývoj tenisu Libuška Vondrejsová.

Tenisové základy dává hlavně dětem předškolního nebo mladšího školního věku, pak mladé sportovce předává dalším trenérským specialistům, kteří pak v rozvíjení talentu pokračují.

Danielu Bedáňovou jí tatínek nepůjčil

Své bývalé žáky ale neustále sleduje a fandí jim alespoň na dálku. Takže se teď stále zajímá například o výkony talentované Terezy Smitkové, senzační osmifinalistky nedávného Wimbledonu, které dávala tenisové základy.

Dlouho žila také kariérou své vnučky bývalé reprezentantky a někdejší čtvrtfinalistky US Open Daniely Bedáňové. „Byla to moje chlouba, ale hrála jsem s ní jen rekreačně, protože tu trénoval tatínek a nikomu ji nepůjčil. Ani v akademii pana Bollettieriho,“ uzavírá Libuška Vondrejsová.

TK Gruba, oddíl v Hradci Králové, ve kterém vyrůstala například wimbledonská osmifinalistka Tereza Smitková | Foto: Jaroslav Plašil

Jaroslav Plašil, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme