Maria Šarapovová vyhrála podruhé v kariéře tenisové French Open

Podruhé v kariéře ovládla Maria Šarapovová soutěž žen na tenisovém Roland Garros, když ve tříhodinovém finále porazila Rumunku Simonu Halepovou 6:4, 6:7 a 6:4. Ruská hráčka v Paříži získala celkově pátý grandslamový titul z dvouhry.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Maria Šarapovová oslavuje svůj druhý titul z French Open

Maria Šarapovová oslavuje svůj druhý titul z French Open | Zdroj: Reuters

Sedmadvacetiletá Ruska hrála v Paříži už třetí finále za sebou. Zatímco v roce 2012 turnaj vyhrála, o rok později nestačila na Američanku Serenu Williamsovou.

„Bylo to nejtěžší grandslamové finále, které jsem kdy hrála. Simona byla neuvěřitelná,“ ocenila Šarapovová soupeřku.

Halepová podlehla Šarapovové ve všech třech vzájemných předchozích duelech, mezi dvě nejlepší tenistky letošního French Open ale postoupila bez ztráty setu a stejně suverénně začala i ve svém premiérovém grandslamovém finále, když světové hráčce č. 8 vzala hned na úvod podání.

Jiří Veselý porazil Slováka Gombose a ovládl tenisový Czech Open

Číst článek

O náskok získaného servisu přišla hbitě se pohybující Rumunka ve čtvrté hře. Šarapovová si díky tvrdým úderům od základní čáry vypracovala čtyři brejkboly v řadě, ten poslední proměnila po nevynucené chybě soupeřky. Svěřenkyně Svena Groenevelda se pak radovala i ze zisku dalších tří gamů.

Simona Halepová se natahuje po míčku během finále French Open | Foto: Reuters

Podařenou sérii Šarapovové houževnatá Halepová utnula první čistou hrou zápasu, následně se jí navíc podařilo prolomit Rusčin servis. Ten svůj si ale nepodržela a při druhém setbolu sokyně vyhodila míček z forhendu mimo dvorec.

Halepová otočila druhý set ze stavu 3:5 při tie-breaku

Nabuzené bývalé světové jedničce patřil také začátek druhé sady, téměř bezchybný výkon při podání opakovala i na příjmu a brzy vedla 2:0 na gamy.

Kvalitní a hlavně vyrovnané finále se ovšem hrálo i nadále. Halepová srovnala skóre a šance měla i v další hře, ani tři dvojchyby ale Šarapovovou o gam nakonec nepřipravily.

Přiblížit se k vítězství se majitelka již 32 titulů z okruhu WTA mohla v osmém gamu, jenže brejkbol nevyužila. Co se nepodařilo Šarapovové, zvládla o malý moment později Halepová. K lavičce mířila s náskokem 5:4 a vědomím, že k srovnání počtu vítězných sad ji stačí udržet výhodu servisu. Obrat ale čtvrtá tenistka světového žebříčku nedokončila a brejk nepotvrdila.

Finálový zápas se hraje ve vysokých teplotách, které přesahují až 40°C. Šarapovová se chladí ručníky s ledem | Foto: Reuters

Servisy si obě finalistky vyměnily i v samotné koncovce setu, rozhodovalo se tedy až v tie-breaku. V tom mladá Rumunka prohrávala už 3:5, nepříznivý stav se na jejím výkonu ale neprojevil a čtyřmi body po sobě skóre zvrátila na svoji stranu.

Poslední set patřil zkušenější Šarapovové

Finálové utkání provázely teploty přesahující 40°C, a tak Šarapovová zamířila před startem závěrečné sady zchladit se do šaten a zklidnit emoce po ztraceném tie-breaku. Úvodní výměny závěrečného setu pak patřily právě Rusce, která získala servis Halepové. A byť tento brejk v příští hře při svém podání ještě nepojistila, ten další z páté hry už ano.

Bojovnice Halepová ještě oživila naděje v závěru, když srovnala na 4:4. Zápas v rytmu ztracených servisů ale pokračoval i nadále a tak si Šarapovová připsala další gam, a to bez jediného zaváhání. Čistou hru pak zopakovala i při svém podání a po 3 hodinách a 2 minutách získala pátý grandslamový titul ze dvouhry v kariéře.

Mužský debl vyhráli Francouzi

Po 30 letech má mužská čtyřhra na French Open domácí šampiony. Francouzi Julien Benneteau a Édouard Roger-Vasselin porazili ve finále španělskou dvojici Marcel Granollers, Marc López 6:3, 7:6.

Tenisový grandslamový turnaj French Open v Paříži (antuka, dotace 23,968.900 eur):

Ženy:

Dvouhra - finále:
Šarapovová (7-Rus.) - Halepová (4-Rum.) 6:4, 6:7 (5:7), 6:4.

Muži:
Čtyřhra - finále:
Benneteau, Roger-Vasselin (11-Fr.) - Granollers, M. López (12-Šp.) 6:3, 7:6 (7:1).

Junioři:
Dvouhra - finále:
Rublev (4-Rus.) - Munar Clar (7-Šp.) 6:2, 7:5.

Juniorky:
Dvouhra - finále:
Kasatkinová (8-Rus.) - Jorovičová (1-Srb.) 6:7 (5:7), 6:2, 6:3.
Čtyřhra - finále:
Ducuová, Roscaová (Rum.) - Bellisová, Vondroušová (7-USA/ČR) 6:1, 5:7, 11:9.

Marek Augustin Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme