Mimořádný výkon v nejtěžší chvíli, to je základní rys Petry Kvitové

Česko má poprvé ve své samostatné historii dvojnásobného vítěze dvouhry Wimbledonu. Zasloužila se o to Petra Kvitová, která ve finále hladce porazila nastupující hvězdu Eugenii Bouchardovou 2:0 na sety a navázala na své vítězství z roku 2011.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pertra Kvitová se raduje z vítězství ve Wimbledonu.

Pertra Kvitová se raduje z vítězství ve Wimbledonu. | Zdroj: ČTK

Když se šla Petra Kvitová podle tradice ukázat fanouškům na balkon s trofejí, viděla pod sebou stovky a možná i tisíce barevných deštníků. Už pár minut pršelo, ale ona stihla své utkání odehrát ještě v suchu, Wimbledon zažil jedno z nejkratších a nejjasnějších finálových vítězství v historii.

„To byla razance, to bylo neuvěřitelné. To jsem ještě neviděla. Byla jsem ráda, že nejsem na druhé straně. Schválně jsem si zkoušela představit, co bych s tím dělala,“ říkala Martina Navrátilová, která na Petru Kvitovou stejně jako před třemi lety mávala z hlediště centrálního dvorce.

Přehrát

00:00 / 00:00

Wimbledonské finále sledoval Jaroslav Plašil

Česká tenistka měla tehdy mnohem více práce se svou finálovou soupeřkou Ruskou Marií Šarapovovou - Kanaďance Eugenii Bouchardové teď povolila jen tři gemy. Přesto - současného titulu si váží víc.

„Ten první jsem zvládla ve finále výborně, ale celý ten turnaj jsem odehrála bez většího tlaku. Teď byl tlak obrovský,“ přiznává Petra Kvitová, která přímo na centrálním dvorci popřála po svém vítězství otci k 63. narozeninám.

„Měl jsem pár slz v očích. A i Petra, když za námi přiběhla nahoru, tak trochu plakala,“ říkal Jiří Kvita. Podobně dojatí byli i trenér české tenistky David Kotyza a sportovní psycholog Michal Šafář. „Normálně jsem se rozbrečel. Vím, co to pro ni znamená. Zažili jsme toho dost a nebylo to pro ni všechno růžové. Předvedla mimořádný výkon v nejtěžší chvíli - to o ní něco vypovídá,“ míní Kotyza.

„To je něco, co v ní je. Pod tlakem okolností to může ustupovat do pozadí, ale tohle je její základní rys,“ souhlasí Šafář.

Trenér David Kotyza, psycholog Michal Šafář, servisman Richard Šodek, to všechno jsou lidé z týmu, kteří sledovali jízdu Petry Kvitové přímo z boxu tenistky, stejně jako rodiče a bratr tenistky i jeden z hostů - vynikající fotbalista, bývalý reprezentant a hráč AC Milán Marek Jankulovski.

„Neskutečný zážitek vidět Petru vyhrát Wimbledon,“ hodnotil.

Jaroslav Plašil, Martin Charvát Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme