Mladičká nadějná tenistka Bouzková je na US Open už v semifinále

Nečekaného úspěchu dosáhla na US Open talentovaná česká tenistka Marie Bouzková. Šestnáctiletá juniorka na předchozích grandslamech nepřešla přes první kolo, ale v New Yorku už je v semifinále. K radosti otce Milana, bývalého reprezentanta.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Slavnostní zahájení US Open

Slavnostní zahájení US Open | Zdroj: Reuters

„Maruška zná moje heslo. Není důležité vyhrát Wimbledon, ale vzít si wimbledonského vítěze,“ dělá si legraci Milan Bouzek a s podobným nadhledem se snaží dívat i na kariéru své dcery. Samozřejmě, že je rád, když je Marie úspěšná, ale zároveň říká.

„Chci, aby se ještě ve třiceti u tenisu smála, aby v osmnácti neskončila jako většina holčiček, co tady dneska hraje. Náročné je udržet tah na branku a zároveň holku nepřetěžovat.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Marie Bouzková o sobě dala v šestnácti letech na US Open pořádně vědět, když v juniorkách postoupila do semifinále

To ale neznamená, že by Marie Bouzková netrénovala. Už jako malá školačka si prošla celkem náročným drilem ve slavné Bollettieriho akademii na Floridě.

„Bylo to náročné. Od devíti let jsem hrála strašně moc hodin denně. Třeba čtyři, pět hodin. Po fyzické stránce to bylo hodně náročné,“ vzpomíná Marie Bouzková na své zážitky z prestižní akademie.

Domů prý jezdívala tak unavená, že pravidelně usínala ještě cestou v autě.

„Bylo to super. Bollettieriho systém je geniální. Ukázali jí náročný trénink, rozběhali jí tam. Navíc si jí oblíbil jeden trenér a každou středu ráno jí hodinu zadarmo trénoval. A skončili jsme v šest večer s nějakou krátkou polední pauzou,“ vzpomíná otec Milan.

„V prvním roce měla každý den zápas, to jsem nikdy neviděl a nikdy už to neuvidím. Každý den se psaly výsledky, podle kterých měla soupeře na další den.“

V dalších letech už ale Marie Bouzková potřebovala individuálnější přístup, a tak se jí na Floridě věnoval bývalý daviscupový reprezentant Jiří Novák, který v Marii talent rozvíjel.

Bez finančního plánu se nemá cenu pouštět do tenisu

Takže už jako třináctiletá vyhrála turnaj osmnáctiletých v Guatemale. Na americkém kontinentu tráví mladá tenistka velkou část roku i teď, v Miami na Floridě studuje střední školu, hraje tam i spoustu turnajů.

Když je v Praze, trénuje na Spartě s koučem fedcupového týmu Davidem Kunstem, občas s ní hraje také otec Milan, který také shání peníze pro kariéru své dcery.

„Musíme si pomoci z našich soukromých peněz a z peněz od sponzorů. Spousta rodičů se stydí vyhledávat sponzory, nejsou na to připravený,“ myslí si Milan Bouzek.

„Po Americe jezdí rodiče a na autě mají nalepenou fotku svého dítěte a hledáme sponzora. Kdo nemá připravený finanční plán, tak by se do tenisu vůbec neměl pouštět,“ upozorňuje otec českého talentu.

Jaroslav Plašil, Vojtěch Bureš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme