Před 11 lety začal Berdych sbírat grandslamové výhry a dnes jich má sto

Tenista Tomáš Berdych má za sebou stou výhru na grandslamových turnajích a dnes se bude pokoušet o další. Ve druhém kole US Open se v New Yorku utká se Slovákem Martinem Kližanem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tomáš Berdych vyřadil ve Wimbledonu Australana Bernarda Tomice po čtyřsetové bitvě

Tomáš Berdych vyřadil ve Wimbledonu Australana Bernarda Tomice po čtyřsetové bitvě | Zdroj: Reuters

Jenom osm tenistů, které Tomáš Berdych potkává na turnajích v hráčské šatně, dokázalo vyhrát sto zápasů na grandslamech. Pravda, někteří této mety dosáhly rychleji, ale ani jedenáct let není podle slov českého tenisty příliš dlouhá doba.

Karolína Plíšková si na tenisovém US Open užívá zatím životního úlovku

Číst článek

„Asi by to člověk mohl zvládnout dřív a rychleji, ale když se budeme bavit, že se pohybuju mezi deseti hráči světa, tak si myslím, že je to dobrý ukazatel.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Tomáš Berdych chce dnes načít druhou stovku svých grandslamových vítězství

Právě tady v New Yorku dosáhl Tomáš Berdych v roce 2003 jako sedmnáctiletý tenista své vůbec první grandslamové výhry. A tehdejší vítězství nad Němcem Tomasem Behrendem řadí mezi tři nejvýznamnější ve své kariéře.

„Byl to můj první zápas na tři vítězné, takže jsem vůbec netušil, co se jako bude dít. Vzpomínám si, že jsem chodil a ptal se, co přijde po dvou setech? A ostatní, že se hraje dál a že to bude dlouhý. Nevěděl jsem, co si pod tím mám představit. Takový zápas zůstane v hlavě.“

Připomínky některých vítězných grandslamových zápasů Tomáše Berdycha najdeme i tady na US Open v New Yorku.

V New Yorku se dají koupit i suvenýry z Berdychových zápasů | Foto: Jaroslav Plašil

Třeba v jednom z obchodů se suvenýry si mohou lidé koupit za 150 dolarů ručník, který měl český tenista před dvěma lety na lavičce centrálního dvorce při zápase se Švýcarem Rogerem Federerem, za 125 dolarů potom míčky ze stejného utkání.

Tomáše Berdycha byste tady ale nepotkali a ani jinde, kde se dají podobné předměty sehnat. Jak sám přiznává, on není typem člověka, který by si hmotné připomínky svých povedených zápasů schovával.

Proti Kližanovi bude hrát o 101. výhru

„Jediné, co mám, je podepsané tričko, které jsme si tenkrát v šatně po prvním zisku Davis Cupu podepisovali. Sbírám si věci, ve kterých hraju, ze všech těch kolekcí si nechám vždy aspoň jednu. Ale že bych si schovával třeba boty, to ne.“

Tomáš Berdych by ale pochopitelně rád sbíral i další grandslamové výhry. Tedy i po zdolání stovky vítězných zápasů na turnajích velké čtyřky. Nejbližší šanci má už dnes v zápase proti Slováku Martinu Kližanovi a půjde mu zároveň o postup do třetího kola US Open.

V New Yorku se dají koupit i suvenýry z Berdychových zápasů | Foto: Jaroslav Plašil

Jaroslav Plašil Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme