Táta pracoval a mamka se pro nás obětovala, říká Karolína Plíšková

Stále větší respekt si ve světě získávají české tenistky, zvlášť teď, když jsou hned tři - Petra Kvitová, Karolína Plíšková a Lucie Šafářová - v nejlepší patnáctce pořadí WTA. Navíc české ženy vedou týmový žebříček a hodně často se ve světě mluví o české tenisové škole.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fed Cup 2014, tenis, Karolína Plíšková

Fed Cup 2014, tenis, Karolína Plíšková | Foto: Filip Jandourek

Ta je zřejmě postavená na ohromné obětavosti rodičů, kteří své děti léta neúnavně podporují.

„Táta mě vozil na skútru na turnaje. Měl stopětasedmdesátku skútr pro dva lidi,“ vypráví Martina Navrátilová.

Tak jako v dětských časech legendární Martiny Navrátilové už se na tenis nejspíš nejezdí, ale že se rodiče i děti hodně nacestují, je jasné. A taková cesta na turnaj nebo trénink je kromě návštěvy školy skoro jediným cílem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Táta musel vydělávat peníze, takže mamka pro nás obětovala život,“ vypráví o svém tenisovém dětství Karolína Plíšková

„Pro rodiče to muselo být těžké. Byly jsme dvě a každý den jsme musely dojíždět. Mamka se nám v tomto směru věnovala neskutečně,“ vzpomíná Karolína Plíšková.

Třeba maminka dvojčat Plíškových kvůli sportování dcer úplně rezignovala na svou pracovní kariéru, připomíná Karolína, momentálně ta úspěšnější ze sourozenecké dvojice.

„Normálně by měla asi dobrou práci, protože je chytrá a schopná. Ale kvůli nám nemohla dělat nic, protože to byl úvazek na 24 hodin denně, fakt se nezastavila. Táta s námi být nemohl, protože někdo peníze vydělávat musel, takže mamka pro nás obětovala život,“ říká Karolína Plíšková.

Nejúspěšnější česká hráčka z úvodu roku je zřejmě i díky obětavé mámě nově tenistkou první světové patnáctky.

„Mohla si najít práci, která by ji bavila, ale ona celý život zasvětila tady tomu. Před tím smekám, protože většinou, když přijde puberta a začíná se to lámat, tak kolikrát rodiče odpadnou dřív než děti,“ vypráví Zuzana Rolenčíková, dříve Vodáková, tenisová trenérka z Litvínova.

Rychleji se učila Kristýna, vzpomíná trenérka na začátky sester Plíškových

Číst článek

Tehdy učila mladší školačky Karolínu a Kristýnu Plíškovy z Loun základní údery.

„Říkali jsme jim malí vojáci. Obě byly talentované a hodně disciplinované. Od malička měly tenis hodně rády, protože se na něj vyloženě těšily.“

Na příběhu Karolíny a Kristýny Plíškových je dobře vidět, co všechno si můžeme představit pod pojmem česká tenisová škola: obětavé rodiče, nadšené trenéry, kteří umějí talent dětí zdravě podpořit, a pak také velká centra vytvářející silná zázemí těm opravdu nejlepším.

„Teď je tenis celkově dobře udělaný,“ říká trenérka Zuzana Rolenčíková, která se ve skromných podmínkách v relativně malém Litvínově snažila podporovat talent sester Plíškových nebo třeba Miriam Kolodziejové, nedávné vítězky dívčího deblu na grandslamovém Australian Open.

Jaroslav Plašil, Vojtěch Bureš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme