V semifinále US Open jsou jen svěřenci bývalých šampionů, co na to Berdych?

Becker proti Changovi a Edberg proti Ivaniśevićovi, i tak se můžeme dívat na dnešní semifinálové zápasy grandslamového US Open v New Yorku. Utkají se v nich totiž tenisté, kteří před časem angažovali na pozice trenérů bývalé šampiony.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tomáš Berdych je poprvé v kariéře v osmifinále US Open starším hráčem na kurtu

Tomáš Berdych je poprvé v kariéře v osmifinále US Open starším hráčem na kurtu | Zdroj: ČTK

Švýcar Roger Federer se vydal ve svém posledním zápase na US Open 74krát k síti. To je všeříkající, a není pochyb o tom, že právě švédský kouč Stefan Edberg pomohl sedmnáctinásobnému grandslamovému šampionovi oprášit fyzicky úspornější styl hry.

Chorvat Goran Ivaniśević zase krajanovi Marinu Ćilićovi ukázal, jak se dá lépe využít vysoké postavy. Američan Michael Chang ten hru Japonce Keie Nišikoriho také pozitivně ovlivnil.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pomohl mi mentálně, on je psychicky hodně silný, naučil mě toho spoustu, říká Nišikori o svém kouči Michaelu Changovi

„Pomohl mi mentálně, on je psychicky hodně silný, naučil mě toho spoustu, jak být stále v zápase, nenechat se ničím srazit dolů a sám sebe povzbuzovat,“ říká semifinálový soupeř Srba Novaka Djokoviće - Kei Nišikori.

Jeden z tenistů, kterým prokazatelně pomohl příchod někdejšího šampiona do dobře fungujícího týmu, stejně jako tomu bylo v případě Brita Andyho Murrayho, který kdysi angažováním Ivana Lendla tento hit posledních let nastartoval.

Jeden z nejslavnějších hráčů historie je teď nějakou dobu volný a mnozí v něm vidí ideálního mentora pro Tomáše Berdycha, který zatím marně usiluje o grandslamovou trofej. Český daviscupový reprezentant teď v New Yorku vyslovil asi nejkonkrétnější věty na toto téma.

„Třeba ten čas nastal a začnu se po takových věcech víc a aktivněji dívat. Člověk se musí snažit o nové věci, aby se udržel. Určitě na to teď čas je.“

A asi není těžké si domyslet, že právě Ivan Lendl by měl být tím prvním na řadě. Ale pro Tomáše Berdycha je naopak obtížné o tom přes média mluvit.

„Určitě by mi přišel na mysl. Ale je to těžké, to je tenký led. Pouštět se do spekulací, ale je to jméno, které by mě napadlo. Ale o tom můžeme mluvit, až tady budeme sedět oba dva,“ přiznal Tomáš Berdych, který už na Roland Garros v Paříži prohlásil, že by v budoucnu před službami Ivana Lendla dveře nezavíral. A to prý platí stále.

Bude to stále náročnější, říká Berdych o vysněném grandslamovém titulu

Číst článek

„Prostor na to je, můžeme se o tom rozumně bavit. Určité věci ale potřebují svůj čas.“

Právě čas může hrát v případě těžkého rozhodování Tomáše Berdycha velkou roli. Bude mu 29 let, a sám říká, že je pro něj stále náročnější, být v poli nastupujících mladších tenistů plných sil stále konkurenceschopný. Nový náboj teď může získat.

Otázka tedy podle všeho zní, jak ochotný je český reprezentant investovat do nadstavby, kterou by mohla spolupráce s Ivanem Lendlem přinést.

Zaručeno nic nemá, navíc Andy Murray, kterému český kouč dopomohl k vysněnému titulu, byl ve svém snažení získat grandslamovou trofej přece jenom dál, hrál mnohem častěji závěrečné zápasy turnajů.

Takže když teď na cestě z US Open Tomáš Berdych vzkazoval veřejnosti ‚DRŽTE MI PALCE‘, jistě tím měl na mysli i své složité rozhodování.

Jaroslav Plašil, Vojtěch Bureš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme