Úspěch českých vědců. Jako první na světě pokořili hranici 1000 wattů u vysokoenergetického laseru

Vědci z laserového centra HiLASE v Dolních Břežanech zaznamenali velký úspěch. Jako první na světě překonali hranici 1000 wattů u vysokoenergetického laserového systému. Technologie se bude používat v hi-tech průmyslu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Laser v ELI Dolní Břežany, představení nejvýkonnějšího laseru světa

Laser v ELI Dolní Břežany, představení nejvýkonnějšího laseru světa | Foto: Filip Jandourek

Unikátní laser, na kterém čeští vědci spolupracovali s britskými kolegy ze Science and Technology Facilities Council, se liší od ostatních tím, že je energie dodávaná v krátkých pulsech. V tomto ohledu je výkon 1000 wattů podle vědců jedinečný.

„My tu energii dodáváme v pulsech velmi krátkých. A to je to, v čem se odlišujeme od jiných běžných laserů, které se používají třeba ve Škodovce na sváření, na řezání a tak dále. My světlo dodáváme v takzvaných pulsech a jeden kilowatt je opravdu velké číslo,“ vysvětlil vedoucí laserového centra v Břežanech Tomáš Mocek.

Technologie se bude používat v hi-tech průmyslu pro opracování materiálů, například při takzvaném laserovém vyklepávání.

„Když aplikujeme tento kilowattový laser na povrch nějakého kovu, tak jsme schopni vygenerovat takzvanou rázovou vlnu, která potom, jak se šíří do toho materiálu, v podstatě způsobí, že se zvýší takzvaná únavová životnost nebo odolnost materiálu," vysvětluje přínos laseru Mocek.

Laser se bude moct využít například v leteckém průmyslu pro testování obzvláště namáhaných součástek, například podvozku, aby se mohly déle používat. Potenciál má v budoucnu i pro automobilový a elektrárenský průmysl, všude tam, kde se používají drahé komponenty ze speciálních kovových materiálů, které se potřebují po nějaké době revitalizovat. „My budeme nabízet expertízu pro nalezení nejlepších parametrů pro daný materiál. Komponenty ale vyrábět nebudeme," vysvětlil Mocek.

Z výzkumných institucí, které v Česku v posledních letech s využitím evropských peněz vznikly, představuje HiLASE ve svém oboru světovou špičku, uvedl viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Radek Špicar. „To znamená ne skvělé pracoviště v rámci českého a evropského prostředí, ale je to instituce v rámci celosvětového kontextu. Proto jsme dnes hovořili o průlomovém, nejsilnějším paprsku na světě," zdůraznil Špicar.

Laser Bivoj po tři roky navrhovali a konstruovali Britové v Central Laser Facility (CLF). Podle Mocka to nebylo jednoduché, stejně tak převoz do Břežan. „A znovu ho sestavit a dosáhnout parametrů, které ještě předtím nikdy nebyly na světě dosaženy," popsal. Na konci roku 2015 převezly rozebraný přístroj do Česka dva velké kamiony.

Loni 16. prosince prolomili čeští a britští vědci v HiLASE bariéru jednoho kilowattu, jde podle Mocka o první nanosekundový laser, který tuto hranici překonal. Ředitel britské CLF John Collier dodal, že laser je unikátní také v tom, že používá laserovou keramiku jako aktivní médium a pracuje za velmi nízké teploty, aby měl dostatečný chladící výkon. Je umístěn v laboratoři, kde panují přísné bezprašné a hygienické podmínky.

ČTK, Kateřina Součková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme