Klimeš: Simulovaná mise na Mars posádku na realitu nepřipraví

Šest mužů, 520 dní a prostor přes 500 metrů krychlových. To je projekt Mars500, kdy se posádka v simulátoru kosmické lodi vydala na Rudou planetu. Zítra na ní pomyslně dosedne.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mars Reconnaissance Orbiter

Mars Reconnaissance Orbiter | Foto: NASA

Mise na Mars odstartovala loni 3. června. Experiment místy připomíná dětskou hru, ale ta má tvrdá pravidla: trojice Rusů, Francouz, Ital a Číňan budou moci opustit prostor simulátoru, který je hermeticky oddělen od okolního světa, až letos 5. listopadu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Projekt Mars500 hodnotí psycholog Jeroným Klimeš.

Pobyt v izolovaném prostoru bez oken je především testem psychické odolnosti a sociální interakce. Žádné konflikty mezi členy posádky dosud prý nebyly. Posádka "na Zemi" poslala fotky, kde v kostýmech slaví Halloween nebo čínský Nový rok. Zdá se tedy, že zatím pobyt snáší dobře. Podle psychologa Jeronýma Klimeše je pokus bezpředmětný a hodnotí ho jako typický ruský propagandistický prvek.

„Nejedná se o objevování něčeho nového. Obecně jsou známé vzorce chování uzavřené a izolované společnosti. Například z vězení, reality show nebo vojenských prostorů. Z tohoto pohledu jde o propagandu ze strany Ruska, respektive o to, jak zviditelnit vlastní kosmický program,“ uvedl Klimeš pro Rádio Česko.

Narušení stereotypů

Posádka s okolním světem, řídícím střediskem, komunikuje emailem a videozprávami dostávají tak pozdravy od svých rodin. Právě kontakt s blízkými je podle Klimeše jedním z hnacích motorů jedinců ve zmíněných a obdobných sociálních skupinách.

„Avizované prostředky pomáhají dotyčným udržet si kontakt s okolním světem a realitou,“ dodal Klimeš.

Režim na lodi je striktně rozdělen a spánkovou a denní fázi, což je pro udržení „normálního stylu“ života určující.

„Důležité nicméně je i to, aby zmíněný stereotyp byl narušený i nějakým ozvláštněním nebo hrou. Aby se sociální vazby nezačaly hroutit, je důležité zajišťovat pestrý program sledované skupině,“ řekl Jeroným Klimeš.


Jídlo i hygienu má posádka zajištěnou, sprchuje se jednou týdně, jí konzervy, má skleník, tělocvičnu, Otázkou ale je, jak řeší sexuální potřeby. Podle Klimeše jednoduše onanují.

Psychologové a sociologové rovněž tvrdí, že v zatím pohodovém pobytu hraje velkou roli pocit, že posádka ví, že skutečně nejsou ve vesmíru. Klasická posádka na skutečném letu na Mars bude hůře a nebude moci zamávat do kamery a vystoupit.

„Je to podobné jako u simulátorů krizových situací, u kterých dochází v letectví. Míra stresu je zde menší než ve skutečnosti. V reálném střetnutí s faktickým krizovým stavem často školené posádky, respektive piloti selhávají. Právě tento fakt souvisí se zmíněným smyslem simulované mise, který není podle mého názoru valný,“ uzavřel Klimeš.

Alžběta Havlová, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme