Mars 500 vrcholí, kosmonauti vystoupí z mnohaměsíční izolace

Už za pár hodin se v Moskvě otevře modul s kosmonauty, kteří strávili uplynulý rok a půl simulovaným letem na rudou planetu. Vědecký projekt Mars 500 uspořádali společně ruský Institut lékařských a biologických problémů a Evropská vesmírná agentura.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mars na snímku Hubbleova kosmického dalekohledu

Mars na snímku Hubbleova kosmického dalekohledu | Foto: NASA

Pokus by měl pomoci při přípravách na reálnou vesmírnou misi. Šestice „kosmonautů“ - tři Rusové, dva Evropané - Francouz a Ital a jeden Číňan – strávila 18 měsíců v izolaci v podmínkách co nejpodobnějších skutečnému kosmickému letu.

ČTĚTE TAKÉ: Experiment Mars 500 pokračuje. Kosmonauti 'vystoupili na Mars'

Odříznuti od informací, komunikace se zemí, na striktních přídělech potravin. Pokus, který se celých 520 dnů odehrával na půdě moskevského Institutu lékařských a biologických problémů, měl tři fáze – a zahrnoval i fiktivní výsadek na imitovaný povrch planety Mars.

Mise má přinést odpověď na otázku, zda lidé vůbec mohou zvládnout stress z izolace, kterou by cesta na Rudou planetu znamenala. Přestože - jak odborníci připouštějí – reálný pilotovaný let na Mars je ještě desítky let vzdálen.

Milan Kopp, Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme